Krimbat tek njerëzit: foto, simptoma, trajtim

Deri më sot, shkenca di rreth 280 lloje të krimbave që mund të zhvillohen dhe të jetojnë në trupin e njeriut, duke parazituar në organe dhe inde të ndryshme. Frekuenca e infeksionit të krimbave njerëzorë varet nga kushtet klimatike dhe socio-ekonomike të territoreve specifike (në vendet e pazhvilluara, veçanërisht në ato që ndodhen në zonat tropikale dhe subtropikale, niveli i infeksioneve parazitare është shumë më i lartë se në vendet e zhvilluara ekonomikisht).

Mënyrat e infeksionit njerëzor me helminte

 1. Biohelminthiaza (infeksion nga kafshët).
 2. Helmintiazitë ngjitëse (transmetohen nga personi në person).
 3. Gjeohelminthiaza (sëmundjet e shkaktuara nga parazitët që kryejnë një nga ciklet e tyre të jetës në tokë).

Faktorët që ndikojnë në manifestimet e helminthiasis

 • Mënyra se si paraziti hyn në trup;
 • Shkalla e adaptimit të helminthit në trupin e njeriut;
 • Dendësia e popullsisë (numri) i individëve parazitarë;
 • habitati i parazitëve në trupin e njeriut
 • Habitati i krimbave (parazitët e indeve jetojnë në trashësinë e indeve të buta, dhe ato luminale jetojnë në lumenet e organeve të zbrazëta). Disa helminte në faza të ndryshme kanë forma luminale dhe indore. Faza larvare dhe në zhvillim e krimbave, si rregull, shkaktojnë ndryshime më të theksuara patologjike.

Në mungesë të ri-infeksionit, numri i parazitëve të rritur në trupin e njeriut nuk rritet. Kjo karakteristikë dallon ndjeshëm pushtimet helmintike nga sëmundjet e shkaktuara nga bakteret, viruset, kërpudhat dhe protozoa.

Krimbat tek njerëzit: simptomat

Helminthiasis është një sëmundje që karakterizohet nga 2 faza të kursit (akute, nga dy javë në dy muaj) dhe kronike (nga disa muaj në disa vjet).

Simptomat e fazës akute të helminthiasis

Shenjat e para të sëmundjes mund të shfaqen në kohë të ndryshme (më shpesh pas 2-3 javësh, me ascariazë - pas 2-3 ditësh dhe me filariazë, periudha e inkubacionit mund të zgjasë 6-18 muaj).

Në fazën akute të pushtimit parazitar, simptoma më karakteristike është një reaksion alergjik (antitrupat prodhohen ndaj antigjeneve të larvave të parazitëve migrues). Shpesh tek njerëzit e infektuar me krimba, skuqje kruarje shfaqen në lëkurë, të prirur për një kurs të përsëritur, mund të ndodhin nyjet limfatike rajonale, edemë e përgjithësuar ose lokale, muskuj dhe dhimbje të përbashkët. Gjithashtu, larvat e parazitëve migrues mund të shkaktojnë dhimbje gjoksi, kollitje, sulme mbytjeje, mërzitje të jashtëqitjeve, të përziera dhe të vjella.

Në të njëjtën kohë, faza akute e helminthiazës mund të shoqërohet me çrregullime më serioze (forma të rënda të pneumonisë, hepatitit, miokarditit alergjik, hepatosplenomegalisë (mëlçisë dhe shpretkës së zgjeruar), meningoencefaliti).

Numri i eozinofileve në gjak rritet (eozinofili) dhe prishet raporti normal sasior midis fraksioneve të proteinave (disproteinemia).

Shenjat e helminthiazës kronike

Simptomatologjia e fazës kronike varet drejtpërdrejt nga fakti se cili organ është "i banuar" nga parazitët, si dhe madhësia dhe numri i tyre luajnë një rol të rëndësishëm.shenjat e helminthiazës kronike janë çrregullimi dispeptik i zorrëvePra, kur paraziton në zorrët e individëve të vetëm, sëmundja mund të jetë asimptomatike (përveç rasteve të infeksionit me parazitë shumë të mëdhenj). Shenjat karakteristike të fazës kronike të helminthiazës së zorrëve janë çrregullimet dispeptike. Tek fëmijët, sindroma asthenoneurotike dhe e dhimbjes është më e theksuar. Me pushtimin masiv të krimbave të rrumbullakëta, zhvillimi i bllokimit të zorrëve, verdhëzës obstruktive dhe pankreatitit është i mundur.

Duke konsumuar të gjitha substancat e nevojshme për aktivitetin e tyre jetësor nga trupi i nikoqirit, helminat shkaktojnë çrregullime të tretjes, thithjen e dëmtuar të vitaminave, mineraleve, karbohidrateve, proteinave dhe yndyrnave. Në të njëjtën kohë, produktet e mbetjeve të krimbave pengojnë mikroflorën normale të zorrëve dhe zvogëlojnë forcat imune të trupit.

Tek njerëzit që vuajnë nga helminthiases, për shkak të një sistemi imun të dobësuar dhe një procesi të zgjeruar të ndarjes qelizore (pasojë e restaurimit të vazhdueshëm të indeve të dëmtuara nga parazitët), rreziku i tumoreve malinje rritet ndjeshëm.

Llojet e helminteve që parazitojnë në trupin e njeriut

Agjentët shkaktarë të helminthiazës njerëzore janë 2 lloje të krimbave: të rrumbullakët (nematodë) dhe të rrafshët (krimba shiritash dhe rrufesh).

Krimbat e rrumbullakët

Krimbi i kunjit

Parazitët që shkaktojnë enterobiaza janë krimba të vegjël (deri në 10 mm) me zgavër të hollë me një ngjyrosje të bardhë gri. Infeksioni ndodh ushqimor (përmes gojës). Arsyeja për këtë janë duart e ndyra. Vezët e parazitit mund të jenë në tokë, në leshin e kafshëve të infektuara, perime dhe fruta të palara, etj. Në të njëjtën kohë, me enterobiazë, rastet e vetë-infektimit janë të shpeshta (sidomos tek fëmijët), që rezultojnë nga gërvishtjet e zonat kruarëse dhe gëlltitja pasuese e vezëve.krimb i kuqLarva e krimbave zhvillohet brenda dy javësh në aparatin tretës. Pasi është kthyer në një të rritur, krimbi paraziton në pjesët e poshtme të pjesëve të vogla dhe të sipërme të zorrës së trashë.

Edhe në fazën e larvës, krimbi fillon të dëmtojë trupin e nikoqirit të tij, duke prodhuar enzima që irritojnë muret e zorrëve dhe çojnë në zhvillimin e një procesi inflamator. Parazitët e rritur ngjiten ose depërtojnë në shtresat më të thella të mukozës së zorrëve, duke prishur integritetin e saj dhe duke kontribuar në lidhjen e një infeksioni dytësor bakterial. Në rastin e shpimit të krimbave të murit të zorrës së hollë, mund të zhvillohet peritoniti. Gjithashtu, për shkak të acarimit të receptorëve të zorrëve, funksionet motorike dhe sekrete të traktit gastrointestinal prishen, duke çuar në formimin e gastroduodenitit, enteritit etj. Në fëmijëri, enterobiaza afatgjatë mund të shkaktojë çrregullime nervore dhe vonesë në zhvillimin fizik.

Ascaris

Ascaris është një parazit i madh në formë bisht, me ngjyrë të kuqe-verdhë, duke arritur 40 cm (femra) dhe 15-25 cm (meshkuj) në moshën e rritur. Pa gota thithëse ose pajisje të tjera fiksuese, krimba e rrumbullakët është në gjendje të lëvizë në mënyrë të pavarur drejt masave ushqimore. Vezët e vendosura nga femra e parazitit ekskretohen së bashku me feces.

Infeksioni me ascariasis ndodh kur vezët e pjekura gëlltiten me ujë ose perime dhe fruta të palara me grimca toke. Pasi vezët hyjnë në zorrë, larvat e pjekura dalin prej tyre. Pastaj, duke depërtuar në murin e zorrëve, ata arrijnë në zemër përmes qarkullimit të gjakut, dhe prej andej hyjnë në mushkëri. Nëpërmjet alveolave pulmonare, larva e krimbave nëpër traktin respirator përsëri hyn në zgavrën me gojë. Pas gëlltitjes së përsëritur, paraziti arrin në zorrën e hollë, ku zhvillohet në një të rritur. Krimbi jeton për 12 muaj, pastaj vdes dhe excretohet së bashku me feces. Në zorrët e një nikoqiri, mund të jetojnë një dhe disa qindra individë.

Në fazën e zorrëve të ekzistencës së tyre, krimbat e rrumbullakët, të pajisur me aftësinë për lëvizje spirale, mund të depërtojnë edhe në hapjet më të ngushta. Kjo karakteristikë e parazitit shpesh çon në zhvillimin e komplikimeve mjaft serioze (verdhëzës obstruktive ose pankreatitit). Alergjenët e sekretuar nga krimbat e rrumbullakët mund të provokojnë reaksione të rënda alergjike. Një numër i madh i të rriturve mund të shkaktojë bllokim të zorrëve, dhe krimbat që hyjnë në traktin respirator ndonjëherë shkaktojnë mbytje.

Vlasoglav

Vlasoglav, agjenti shkaktar i trichocephalosis, është një helminth i bardhë që paraziton në pjesën fillestare të zorrës së trashë dhe arrin një madhësi prej 4-5 cm. Paraziti ushqehet me gjak dhe indet e mukozës së rektumit.

Vezët e krimbave të vendosura nga femra në muret e zorrëve dalin së bashku me jashtëqitjet. Zhvillimi i tyre bëhet në mjedis (në mënyrë optimale në tokë). Vezët me larvat e parazitit të pjekur në to hyjnë në trup me mjete ushqimore, përmes duarve të ndyra, me ujë ose perime dhe fruta të palara.

Me një numër të vogël të krimbave, trichocephalosis është asimptomatike. Në një fazë të rëndë (me pushtim masiv), pacienti zhvillon dhimbje barku, zhvillohet diarre e rëndë, ndonjëherë e shoqëruar me prolapsë të rektumit. Kjo gjendje vihet re më shpesh tek fëmijët e dobësuar. Me një fazë të moderuar të trichocefalozës, vonimi i rritjes së fëmijës është i mundur.

Trichinella

Agjenti shkaktar i trikinozës është një helminth i vogël i rrumbullakët që arrin 2-5 mm në gjatësi. Infeksioni ndodh kur hani mish të pjekur dobët (derri, mishi i ariut, derri i egër).trichinellaDepërtuar në zorrët, larva e parazitit piqet në 3-4 ditë në gjendjen e një individi të pjekur seksualisht. Jetëgjatësia e krimbës është 40 ditë, pas së cilës paraziti vdes. Duke shpuar murin e zorrëve, larvat hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe barten në të gjitha organet e trupit të njeriut, duke u vendosur në muskuj. Në këtë rast, muskujt e frymëmarrjes dhe të fytyrës, si dhe muskujt përkulës të gjymtyrëve, preken më shpesh.

Në ditët e para pas pushtimit, pacientët ankohen për dhimbje barku. Pastaj, pas rreth 2 javësh, temperatura e trupit rritet në 39-40 C, shfaqen skuqje të kruajtura në lëkurë, zhvillohen dhimbje muskulore dhe fytyra fryhet. Gjatë kësaj periudhe, në rast të infeksionit masiv, ekziston një rrezik i konsiderueshëm i vdekjes. Pas rreth një muaji, pacienti shërohet. Paraziti kapsulohet në një formë spirale, pas së cilës vdes brenda dy vjetësh.

Rrathë dhe nekator

Këta dy parazitë janë të ngjashëm në karakteristikat biologjike, si dhe në sëmundjet e shkaktuara. Në këtë drejtim, është e zakonshme të kombinohen ato nën një emër të përbashkët (angworm). Krimbat, duke arritur gjatësi prej 10-15 mm, parazitojnë në 12-p. zorrëDuhet të theksohet se ky është një nga parazitët më të zakonshëm, por, në të njëjtën kohë, shumë rrallë. Larvat e krimbave hyjnë në trupin e njeriut përmes lëkurës pas kontaktit me tokën e kontaminuar. Më tej, duke hyrë në qarkullimin e gjakut, ata, si krimbat e rrumbullakët, migrojnë në mushkëri dhe më pas, përmes bronkeve, së bashku me pështymën ekspektorante, në traktin tretës. Ankilostoma paraziton në zorrë, duke u ngjitur në murin e zorrëve. Paraziti, i cili ushqehet ekskluzivisht me gjak, kafshon përmes enëve të gjakut që depërtojnë në mukozën, duke injektuar atje një përbërës antikoagulues. Mesatarisht, një i rritur mund të thithë 0, 05-0, 35 ml gjak në ditë. Prandaj, simptoma më karakteristike e kësaj helminthiasis është anemia nga mungesa e hekurit, si dhe një ndryshim në raportin e fraksioneve të proteinave (disproteinemia).

Krimbat e sheshtë

Shirit i gjerë

Ky është një nga helminthët më të mëdhenj, duke arritur një gjatësi prej 10-20 metra. Sëmundja e shkaktuar nga ky parazit quhet difilobotriazë. Cikli i zhvillimit të krimbit fillon me peshqit e ujërave të ëmbla ose krustacet. Larva hyn në trupin e njeriut, i cili është pronari përfundimtar i shiritit të gjerë, së bashku me vezët ose filetat e infektuara të peshkut. Duke arritur zorrën e hollë, paraziti ngjitet në murin e tij dhe rritet tek një individ i pjekur brenda 20-25 ditësh.

Difilobothriaza ndodh në sfondin e çrregullimeve të traktit tretës dhe anemisë me mungesë të B12.

Tufa e mëlçisë

Paraziti që shkakton opistorkiaza është një krimb i rrafshët që arrin një gjatësi prej 7-20 mm. Duhet të theksohet se më shumë se 50% të rasteve të infeksionit me fyell hepatik (i quajtur ndryshe edhe mace) ndodhin në banorët e Rusisë. Larvat e parazitit fillojnë të zhvillohen pasi vezët hyjnë në ujë të freskët (nga kërmijtë që i kanë gëlltitur). Pastaj ata depërtojnë në trupin e peshkut (krapi, krapi, krapi, roach). Infeksioni njerëzor ndodh kur hani mish të kontaminuar të peshkut që nuk i është nënshtruar trajtimit të mjaftueshëm të nxehtësisë. Larva e dhjamit hepatik nga zorra e hollë depërton në rrugët biliare dhe në fshikëz e tëmthit, duke u fiksuar atje me ndihmën e dy gotave thithëse.

Në fazën akute të helminthiasis, pacienti ka hidhërim në pjesën e sipërme të barkut, temperatura e trupit rritet, zhvillohet nauze, dhimbje të muskujve, diarre dhe skuqjet e lëkurës janë të mundshme. Kursi kronik i opisthorkiazës manifestohet nga simptomat e hepatitit, pezmatimit të kanaleve biliare, kolecistitit, çrregullimeve në aparatin tretës, çrregullimeve nervore, dobësisë dhe lodhjes së shtuar. Paraziti çon në zhvillimin e ndryshimeve të pakthyeshme, dhe madje edhe pas dëbimit të tij, pacienti nuk i nënshtrohet proceseve kronike inflamatore dhe çrregullimeve funksionale.

Shirita e gjedhit dhe derrit

Këta parazitë, pothuajse identikë në strukturë, arrijnë një gjatësi prej 5-6 metrash. Infeksioni me teniarinozë dhe teniazë ndodh për shkak të konsumit të mishit nga bagëtia ose mishi i derrit të infektuar nga finlandezët (një nga format e ndërmjetme të helminthiasis). Finlandezët e qëndrueshëm, të paraqitur në formën e flluskave të bardha që arrijnë madhësinë 0, 5 cm, ngjiten në murin e zorrëve të holla të njeriut dhe kthehen në një të rritur në 3 muaj. Paraziti i shiritit, i përbërë nga më shumë se 2000 segmente, po rritet vazhdimisht. Në këtë rast, segmentet fundore, që përmbajnë vezë, prishen dhe lëvizin në mënyrë të pavarur përgjatë zorrës së trashë në anus, dhe pastaj zvarriten nga anusi, ose lirohen në mjedisin e jashtëm së bashku me jashtëqitjet. Simptomat më karakteristike të helminthiasis janë prishja e traktit tretës.

Ekinokoku

Për këtë parazit, një person është një mikpritës i ndërmjetëm. Krimbi paraziton trupin e njeriut në formën e finlandezëve. Pronari përfundimtar i ekinokokut është një ujk, qen ose mace. ekinokokuInfeksioni ndodh ushqimor përmes kontaktit me kafshët dhe me objektet mjedisore të mbjella me vezë Echinococcus. Pasi të hyjnë në zorrë, prej tyre zhvillohen onkosfera (larva me gjashtë grepa). Nga zorrët, ato hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe barten në të gjithë trupin.

Vendet parazitare "të preferuara" të krimbit janë mëlçia dhe mushkëritë. Duke u vendosur në këto organe, larva kthehet në një Finn (kist ekinokoku), i cili, duke u rritur gradualisht në madhësi, fillon të shkatërrojë indet e afërta. Shpesh, ekinokokoza në procesin diagnostik gabimisht konsiderohet si një tumor me origjinë beninje ose malinje. Përveç ndikimit mekanik (shtrydhja e organeve dhe enëve të gjakut), ndonjëherë ndodh këputja e kistit ekinokoks. Kjo gjendje mund të shkaktojë shok toksik ose formimin e cistave të shumta të reja.

Alveokoku

Ky parazit, i konsideruar si një lloj ekinokoku, është shkaku i një prej helminthiazave më të rrezikshme (alveokokozës), e cila është e ngjashme për nga ashpërsia me cirozën dhe kancerin e mëlçisë. Infeksioni ndodh kur onkosferat (vezët me larva të pjekura) hyjnë në zorrë. Aty, embrioni lë vezën dhe, duke depërtuar në muret e zorrëve, hyn në qarkullimin e gjakut. Më tej, me rrjedhën e gjakut, paraziti përhapet në të gjitha indet dhe organet e trupit (më së shpeshti lokalizohet në mëlçi). Thereshtë aty që faza kryesore e zhvillimit fillon në larvat (formohet një flluskë me shumë dhoma, formohet laurocist). Çdo dhomë përmban kokën embrionale të parazitit, e cila vazhdon të zhvillohet gradualisht. Laurocistet janë formacione shumë agresive që rriten vazhdimisht për shkak të zmadhimit të flluskave, dhe gjithashtu kanë aftësinë të rriten në mëlçi, si metastazat e kancerit. Ndryshimet nekrotike për shkak të shqetësimeve në funksionimin e enëve të gjakut pësojnë ndryshime nekrotike në indet e afërta. Përhapur në strukturat e afërta, alveokoku formon nyje fibroze me përfshirje të flluskave shumë dhomëshe. Kjo gjendje mund të zgjasë për disa vjet, prandaj kërkon ndërhyrje të detyrueshme kirurgjikale.

Diagnostifikimi i helminthiasis

Diagnostifikimi i pushtimeve helmintike përfshin aktivitetet e mëposhtme:

 • një historik i plotë që merr, duke ndihmuar në zbulimin e shkaqeve të mundshme të infeksionit;
 • teste laboratorike të jashtëqitjeve, gjakut, përmbajtjes së zorrëve 12p, mukusit rektal dhe perianal, indeve muskulore, pështymës pulmonare, biliare. Analiza mund të zbulojë vezë, segmente ose fragmente të parazitëve. Në të njëjtën kohë, një përmbajtje e rritur eozinofilesh në gjak është gjithashtu një sinjal i pranisë së helminthiasis.
 • kur diagnostikoni sëmundjet e shkaktuara nga stadet larvore ose parazitët e indeve, kryhen studime serologjike (ELISA, RSK, reagimi i aglutinimit indirekt, analiza e imunofluoreshencës, etj. ).
 • Ekzaminimet me ultratinguj, CT dhe endoskopike janë të përshkruara për të zbuluar helmintet që prekin indin e mëlçisë.

Krimbat njerëzorë: trajtimi

Në fazën akute të një infeksioni parazitar, pacienti përshkruhet terapi detoksifikimi dhe desensibilizimi. Në raste të rënda të sëmundjes (trematodat e mëlçisë, trichinosis), glukokortikoidet përdoren sipas indikacioneve mjekësore.

Si ilaçe të terapisë specifike, duke marrë parasysh natyrën e patogjenit, janë të përshkruar agjentë të veçantë kimioterapeutik anthelmintik.

Paralelisht, pacienti rekomandohet të marrë antihistaminë dhe enterosorbentë. Faza përfundimtare e trajtimit përfshin përdorimin e probiotikëve që normalizojnë mikroflorën e zorrëve.

Gjithashtu përshkruhet një dietë speciale e kursyer (ushqimi duhet të jetë i tretshëm dhe me pak yndyrë).

Gjatë periudhës së terapisë antihelminthike, nga pacienti kërkohet që të respektojë në mënyrë rigoroze higjienën personale (për të shmangur ri-infektimin). Në të njëjtën kohë, për shumë helminthiazë, të gjithë anëtarët e familjes dhe personat që janë në kontakt të vazhdueshëm me të infektuarit duhet t'i nënshtrohen trajtimit.

Parandalimi i helminthiasis

 • Ruajtja e higjienës personale dhe publike;
 • Respektimi i rreptë i teknologjisë së gatimit;
 • Ekzaminimi i rregullt dhe trajtimi parandalues i kafshëve shtëpiake;
 • Larja e plotë e perimeve të freskëta, frutave dhe bimëve;
 • Trajtimi i duhur i peshqve të lumenjve;
 • Shmangia e konsumimit të peshkut të papërpunuar, pak të kripur dhe të thatë.