Parazitët nënlëkurorë tek njerëzit

Parazitët nënlëkurorë, që jetojnë në trashësinë e lëkurës së njeriut, e dëmtojnë atë dhe shkaktojnë inflamacion. Ata mund të depërtojnë nga vendi kryesor i "vendosjes" në organe të tjera dhe të provokojnë sëmundje të rënda. Shumica e helminthëve nënlëkurorë gjenden në vendet jugore, dhe një person i zakonshëm mund të infektohet me to gjatë një pushimi ose një udhëtimi pune atje.

Rreziku i invazionit helmintik nënlëkuror është se është asimptomatik gjatë periudhës së inkubacionit, e cila mund të zgjasë me vite. Kjo më pas ndërhyn në trajtimin dhe zvogëlon efektivitetin e tij.

Parazitët nën lëkurën e njeriut

Çfarë janë parazitët nënlëkurorë

Helmintet ndikojnë jo vetëm në organet e brendshme të një personi, por edhe në lëkurën e tij. Duke hyrë në trashësinë e saj, ato dëmtojnë epidermën, ushqehen me qelizat e saj dhe defekojnë. Mbetjet e krimbave nënlëkurës shkaktojnë dehje, pasi përmbajnë substanca toksike. Dhe sa më gjatë të jenë krimbat nën lëkurën e një personi, aq më të theksuara janë simptomat e pushtimit.

Krimbat nënlëkurorë shkaktojnë shumë sëmundje, pasi prekin sistemin imunitar dhe limfatik të trupit të njeriut. Për shembull, parazitët mund të provokojnë zhvillimin e elefantizmit - elefantiasis. Ndërhyn në qarkullimin e limfës në trup. Kjo çon në një rritje të vëllimit të gjymtyrëve dhe shpërfytyrimin e tyre. Në fazën e fundit, organi i prekur mbulohet me ulçera, zhvillohet nekroza.

Manifestimet kryesore të dirofilariazës në fytyrë

Helmintet njerëzore që jetojnë nën lëkurë përfshijnë:

 • Nematodat e gjinisë Dirofilaria. Shkakton dirofilariazë. Infeksioni i trupit ndodh nëpërmjet pickimit të insekteve gjakpirëse: morrave, pleshtave, rriqrave, të cilët janë bartës të larvave nga njëri bujtës në tjetrin. Një dirofilaria e rritur mund të arrijë 30 cm në gjatësi. Procesi i riprodhimit ndodh në trashësinë e lëkurës, pastaj femra vendos mikrofilarie në qarkullimin e gjakut.
 • Filariae. Shkakton filariazë. Ata janë krimba parazitë të rrumbullakët. Një i rritur mund të arrijë pothuajse gjysmë metri, ndërsa diametri i trupit nuk është më shumë se 0. 3 mm. Bartës të filariazës janë insekte thithëse gjaku që transmetojnë larvat e parazitëve nga një pritës në tjetrin.
 • Larvat e krimbit të demit. Një person provokon zhvillimin e cisticerkozës. Infeksioni ndodh përmes zorrëve, ku vezët e parazitëve depërtojnë së bashku me ujin, ushqimin, papastërtitë. Më pas, nën ndikimin e lëngjeve të stomakut, guaska e tyre shpërndahet - larvat dalin. Më pas ato barten në të gjithë trupin së bashku me qarkullimin e gjakut.
 • Fluks gjaku nga gjinia Schistosoma. Ajo quhet shistozomiazë. Një i rritur mund të arrijë 2 cm në gjatësi. Riprodhimi ndodh përmes depërtimit të larvave në trup - cercariae së bashku me ujin.

Manifestimet kryesore dhe trajtimi

Nëse një person ka parazitë nën lëkurë, atëherë para së gjithash kjo reflektohet në gjendjen e tij: shfaqet dobësi, ndryshimet e ngjyrës, shfaqen plagët dhe mikroçarjet. Kjo për faktin se "mysafirët" dëmtojnë lëkurën, ushqehen me qelizat e saj dhe helmojnë mbetjet.

Simptomat e zakonshme të infektimit nënlëkuror të parazitëve

Parazitët nënlëkurorë tek njerëzit shkaktojnë simptoma të pushtimit helmintik:

 1. Skuqje alergjike;
 2. Kollë;
 3. Imuniteti i ulur;
 4. Kruarje;
 5. Peeling, skuqje e lëkurës;
 6. Probleme me oreksin;
 7. Dhimbje në nyje dhe muskuj;
 8. Çrregullim i gjumit;
 9. Irritueshmëria;
 10. Apatia.

Parazitët e lëkurës tek një i sëmurë shkaktojnë keqfunksionime të të gjithë organizmit: zhvillohet anemia, disbakterioza etj.

Trajtimi i një sëmundjeje parazitare zgjidhet individualisht. Zgjedhja e metodës ndikohet nga shkalla e dëmtimit të trupit, simptomat dhe lloji i patogjenit. Në disa raste, përveç trajtimit me ilaçe, mund të jetë i nevojshëm një operacion për të hequr helminthin nga poshtë lëkurës apo edhe të gjithë organin që është prekur.

Së bashku me barnat antihelmintike, përdoren antihistamine, vazokonstriktorë. Nëse inflamacioni ka filluar për shkak të krimbave që jetojnë nën lëkurë, atëherë kërkohet terapi me antibiotikë.

Ju nuk duhet të përpiqeni të heqni qafe helminthët që jetojnë nën lëkurë me ndihmën e mjekësisë tradicionale - siç tregon praktika, ato janë të paefektshme dhe mund të dëmtojnë shëndetin e njeriut.

Simptomat e filariazës

Krimbat nënlëkurorë që shkaktojnë këtë sëmundje - filariae - shfaqen në trupin e njeriut pas pickimit të një insekti të infektuar që thith gjak. Numri më i madh i rasteve është regjistruar në vendet tropikale dhe subtropikale.

Këta krimba nënlëkurorë te njerëzit janë në gjendje të jetojnë në trupin e njeriut dhe të mos manifestohen për një kohë të gjatë: periudha e inkubacionit të sëmundjes mund të zgjasë deri në 7 vjet. Kjo e bën të vështirë diagnozën.

Simptomat e filariazës të shkaktuara nga krimbat nënlëkurorë

Simptomat dhe manifestimet e pushtimit shfaqen gradualisht, pasi paraziti rritet nën lëkurën e një personi dhe efekti i tij në indet përreth. Manifestimet më të zakonshme të filariazës përfshijnë:

 • Kosheret;
 • Kruarje;
 • lythat;
 • ekzemë;
 • Gunga të vogla të forta nën lëkurë.

Ndërsa sëmundja përkeqësohet, mund të shfaqen ethe, dobësi e përgjithshme, dhimbje koke dhe përgjumje.

Trajtimi i filariazës duhet të bëhet në një mjedis spitalor. Për heqjen e krimbave të drogës përdoren barna antiparazitare. Efektiviteti i terapisë monitorohet nga një test gjaku. Në rastet kur nuk ndihmon, një i sëmurë i nënshtrohet një operacioni për të rikthyer rrjedhjen e limfës nga organi i prekur.

Cisticerkoza dhe shistozomiaza

Larvat e krimbit të shiritit shkaktojnë cisticerkozë. Ky lloj helminti dallohet nga mbijetueshmëria: mjafton që një parazit të hyjë në trupin e njeriut dhe ai shpejt do të zhvillohet në një të rritur, i cili më pas do të fillojë të shumohet.

Kjo veçori e bën të vështirë trajtimin e sëmundjes - nëse segmenti i kokës mbetet pas heqjes kirurgjikale të krimbit, paraziti do të rritet përsëri. Përkundër faktit se krimbi i rritur i shiritit ndodhet në zorrën e njeriut, larvat e tij shpërndahen në të gjithë trupin me qarkullimin e gjakut, përfshirë nën lëkurë. Më pas, ata mund të qëndrojnë atje për një kohë të gjatë - nga 5 deri në 30 vjet.

Nëse, me cisticerkozë, krimbat janë plagosur nën lëkurë ose në indet e muskujve, atëherë për një person sëmundja është asimptomatike. Megjithatë, vendndodhja e parazitit mund të përcaktohet nga neoplazitë e ngjashme me tumorin që do të ngrihen mbi lëkurë. Me palpimin e tuberkulozit, mund të përcaktohet se brenda është i zbrazët. Lëkura e shpatullave, gjysma e sipërme e gjoksit dhe pëllëmbët zakonisht bëhen një vend i preferuar për larvat e shiritit.

Me cisticerkozën nënlëkurore, mjekimi nuk kryhet, pacienti duhet të jetë nën mbikëqyrjen e një mjeku. Kjo për faktin se kur paraziti vdes pas përdorimit të agjentëve antiparazitarë, toksinat fillojnë të hyjnë në trup. Ata, nga ana tjetër, mund të japin një reaksion të fortë alergjik.

Larvat e shistozomeve, cercariae shkaktojnë skistozomiazë tek njerëzit. Infeksioni ndodh përmes ujit. Simptomat e para të krimbave nën lëkurë shfaqen 10-15 minuta pas pushtimit. Kjo për faktin se krimbat nën lëkurë sekretojnë një sasi të madhe të lëngut të tyre sekretues, gjë që shkakton një reaksion toksiko-alergjik te një person.

Manifestimet e para:

 • Kruajtje intensive;
 • Kosheret;
 • Skuqje.

Pastaj ka një qetësi, pas së cilës (pas 1-2 muajsh) fillon faza akute e shistozomiazës, e cila tregon neglizhencën e sëmundjes:

 • Ethe;
 • Hiperhidroza e natës;
 • Kosheret;
 • Kolle e thate;
 • Ndryshimet në përbërjen cilësore të gjakut.

Për momentin, trajtimi i shistozomiazës është i kufizuar në përdorimin e 2 barnave antihelmintike. Në fazën akute të sëmundjes, përdoren gjithashtu steroid, antihistamines, ilaçe anti-inflamatore.

Virusi Dirofilaria dhe Morgellon

Këto dy sëmundje kanë simptoma të ngjashme, me disa dallime. Me dirofilariasis, një i sëmurë gjen në trupin e tij një tuberkuloz të vogël nën lëkurë, i cili lëviz gjatë palpimit. Kjo është ajo që tregon se një krimb nënlëkuror është plagosur në trup. I njëjti manifestim i pushtimit vërehet me virusin Morgellon.

Plagë gjakderdhje në qafë me virusin Morgellons

Dallimi thelbësor midis këtyre dy parazitëve është se dirofilaria nuk shqetëson nikoqirin e tyre: flluska nën lëkurë nuk shkakton shqetësim, ajo mund të shfaqet dhe të zhduket herë pas here. Krimbat parazitojnë në krah, këmbë, afër syve, hundës, në gjoks, tek burrat - në organet gjenitale. Nëse dirofilaria është nën lëkurën e një personi për një kohë të gjatë, atëherë nën ndikimin e toksinave, temperatura e trupit të tij rritet dhe ndihet dobësi.

Me virusin Morgellon, kruajtje e rëndë ndihet në lëkurën e pushtimit helmintik. Në mungesë të ndihmës mjekësore, së shpejti shfaqet një plagë gjakderdhëse, ekzema. Kjo rrit disa herë rrezikun e infektimit të trupit me sëmundje të tjera.

Trajtimi më i mirë për parazitin është heqja kirurgjikale.