Çfarë janë parazitët: llojet dhe klasifikimi

Duke ditur rrugët e hyrjes së parazitëve në trup, është e mundur të merren masa parandaluese në kontakt me burimet e mundshme të infeksionit. Cilat janë helminthët, si parazitë të zorrëve, është e njohur për shumë. Sidoqoftë, njeriu i thjeshtë është më pak i vetëdijshëm për speciet që jetojnë në sistemin e qarkullimit të gjakut, limfën nënlëkurore, muskujt, trurin dhe organet e brendshme.

Të gjitha llojet e parazitëve në trupin e njeriut klasifikohen në përfaqësues: protozoa, krimba të rrafshët dhe të rrumbullakët, artropodë dhe larvat e tyre.Viruset, bakteret patogjene dhe kërpudhat mund të klasifikohen si parazitë, por ato dallohen në një grup të veçantë. Sëmundjet infektive ndahen në: virale, kërpudhore, bakteriale dhe parazitare. Klasifikimi i parazitëve njerëzorë përfshin - një specie unike të peshkut (vandellia e zakonshme), e aftë të depërtojë në uretrën njerëzore (mikpritës i rastësishëm).

Parazitizmi dhe llojet e tij

Mormoni i shtratit është një parazit që ushqehet me gjakun e njeriut

Kush janë parazitët? Këto janë organizma që jetojnë në kurriz të një individi tjetër, jo të lidhur gjenetikisht me të dhe që hyjnë në marrëdhënie antagoniste, domethënë, ndërhyjnë në jetë. Koncepti i parazitizmit nuk duhet të ekstrapolohet në mikroorganizmat që jetojnë brenda trupit pa i shkaktuar atij dëm të veçantë. Në natyrë, ka parazitë bimorë dhe kafshë, varësisht nga lloji i nikoqirit. Gjatë funksionimit të kësaj mënyre jetese, sistemi i parazitëve dhe i nikoqirit punon vazhdimisht. Detyra e të parit: të jetojë jashtë të dytës, pa e vrarë atë për një kohë të gjatë.

Klasifikimi i parazitëve sipas llojit:

 1. Faqet e lokalizimit: parazitë të jashtëm dhe të brendshëm (ekzo- dhe endoparazitet).
 2. Nga mënyra e jetës: forma vazhdimisht parazitare (të detyrueshme) dhe të gjalla, të cilat në kushte të caktuara fillojnë të ekzistojnë në kurriz të një organizmi tjetër (parazitë fakultativë).
 3. Sipas kohës së kontaktit me nikoqirin: parazitë të përkohshëm dhe të përhershëm (të palëvizshëm dhe periodik).

Në zinxhirin ushqimor, parazitët e kafshëve janë zakonisht konsumatorë të rendit të dytë ose të tretë, pasi ushqehen me barngrënës ose mishngrënës. Mënyra se si ushqehet paraziti privon mikpritësin nga lëndët ushqyese dhe / ose çon në shkatërrimin e qelizave dhe indeve. Antagonizmi i nikoqirit shpesh ndodh sepse banorët e rrezikshëm lëshojnë produkte toksike metabolike. Kjo çon në simptoma të caktuara (alergji, çrregullime të sistemit të tretjes, shenja të dëmtimit të organeve të ndryshme të brendshme).

Viruset

Modeli i virusit parazitar

Viruset janë parazitë brendaqelizorë të një strukture proteine-gjenetike. Për shkak të materialeve të qelizës, ato riprodhohen vetë. Virusi është një parazit i detyrueshëm.

Sipas klasifikimit, në varësi të llojit të materialit gjenetik, izolohen viruset që përmbajnë ARN dhe ADN. Agjentët brendaqelizorë të grupit të parë përfshijnë:

 1. Enteroviruset. Ata shumohen në traktin tretës, shkaktojnë probleme në organe të ndryshme të njeriut.
 2. Rinoviruset. Agjentët shkaktarë të ARVI.
 3. Gripi, tërbimi dhe viruset e encefalitit të rriqrave.
 4. Papilomavirusët.

Grupi i dytë përfshin: adenoviruset (shkaktojnë infeksione akute të frymëmarrjes), herpes dhe patogjenë të lisë.

Viruset, duke hyrë në qelizën e synuar, i nënshtrojnë proceset e tij vetvetes, integrohen në materialin gjenetik ose lokalizohen në citoplazmë, pastaj replikohen (shumohen). Pastaj, vdekja e qelizave ndodh si rezultat i lizës, apoptozës ose shtrembërimit të strukturës së membranës. Disa përfaqësues (viruset papillomavirus, virusi Epstein-Barr) janë të aftë të shkaktojnë degjenerimin e qelizave në ato malinje.

Si depërtojnë viruset brenda:

 1. Ajrore.
 2. Nëpërmjet traktit gastrointestinal kur pini ujë dhe hani ushqim.
 3. Përmes lëkurës dhe mukozave të jashtme, siç është konjuktiva e syrit.
 4. Me anë të vektorëve artropodë (insekte, këpusha).
 5. Si rezultat i përdorimit të pajisjeve mjekësore jo-sterile (shiringa, pipeta).

Secili virus është përshtatur në një qelizë specifike, dallon shënjestrën me ndihmën e receptorëve.

Bakteret

Modeli i baktereve parazitare

Midis baktereve, rakietiet, parazitët brendaqelizorë, zënë një pozicion të veçantë. Këta janë përfaqësuesit më primitivë që i ngjajnë viruseve. Tek njerëzit, këto mikroorganizma shkaktojnë: tifos, rickettsiosis të lindur nga rriqrat, ethe me njolla të Rocky Mountain. Njerëzit infektohen me rikeciet përmes pickimeve të rriqrave, pleshtave, morrave.

Parazitët e tjerë brendaqelizorë të klamidisë shkaktojnë një nga sëmundjet veneriane më të zakonshme (klamidia) dhe shkaktojnë inflamacion serioz të syve, pneumoni të foshnjave dhe enterit.

Bakteret e rrezikshme përfshijnë:

 1. Salmonella është shkaktari i etheve tifoide.
 2. Shkopi i tetanozit.
 3. Një spiroketë e zbehtë që shkakton sifilizin për shkak të një diagnoze të vështirë të sëmundjes, e cila çon në një vonesë të trajtimit.
 4. Pneumokoket, të cilat mund të shkaktojnë pneumoni dhe, më rrallë, meningjit bakterial.
 5. Bacili i tuberkulozit, i cili mund të mos shfaqet për një kohë të gjatë dhe pastaj të kthehet në një formë të hapur.
 6. Escherichia coli për shkak të aftësisë së saj për të marrë rezistencë ndaj antibiotikëve. Shkakton gastroenterit, rrallë meningjit dhe infeksion të traktit urinar.

Parazitët e jashtëm siç është Staphylococcus aureus dihet që shkaktojnë një gamë të gjerë të infeksioneve të lëkurës. Pasojat më të rrezikshme të aktivitetit të saj: pneumoni, meningjit, osteomielit, endokardit, shok i rëndë për shkak të ekspozimit ndaj toksinave bakteriale dhe sepsës (në jetën e përditshme quhet helmim i gjakut).

Kërpudha

Lezione kërpudhore e kokës

Kërpudhat që shkaktojnë sëmundje - parazitët njerëzorë mbrohen më mirë nga efektet e ilaçeve sesa bakteret. Sëmundja më e zakonshme e kërpudhave është kandidiaza (bajamet), e lokalizuar në mukoza të ndryshme me një sistem imunitar të dobësuar. Kërpudhat e gjinisë Candida jetojnë në trupin e çdo personi të shëndetshëm dhe sjellin dëm të prekshëm vetëm nëse funksioni mbrojtës dështon. Bakteret dhe kërpudhat patogjene me kusht janë një grup kufitar i mikroorganizmave midis kategorive jo patogjene dhe patogjene. Prandaj, si rregull, ato nuk klasifikohen si parazitë.

Kërpudhat patogjene mikeliale janë parazitë njerëzorë që shpesh shkaktojnë sëmundje të elementit të jashtëm:

 1. Keratomikoza. Riprodhimi i kërpudhave ndodh në zonën e keratinizuar të epidermës ose në kutikulat e flokëve (trichosporia nodosum, versicolor versicolor).
 2. Dermatofitoza. Patogjenët prekin jo vetëm epidermën, por edhe dermat, thonjtë dhe flokët (krimbi i unazës, zgjebe).
 3. Mikozat e thella. Dëmtimi i lëkurës dhe indeve aty pranë, si dhe organeve të brendshme. Këto përfshijnë histoplazmozën - një sëmundje e rëndë sistemike e kërpudhave dhe aspergillosis - dëmtim i mukozave dhe lëkurës i shkaktuar nga aspergillus.

Burimet klasike të infeksioneve bakteriale dhe kërpudhore janë njerëzit e sëmurë, kafshët, toka, uji i ndotur dhe ushqimi.

Protozoarë

Protozoa është një tjetër parazit njëqelizor së bashku me bakteret dhe kërpudhat. Cilat parazitë protozoarë të një personi janë të izoluar në varësi të pozicionit sistematik?

 1. Disa lloje të amebave janë parazitë fakultativë. Më e famshmja është ameba e dizenterisë, e cila hyn në trupin e njeriut në formën e një ciste (formë pushimi). Patogjeni hyn në zorrë të trashë (formë luminale), pastaj depërton në mukozën dhe ndikon në organe të ndryshme të brendshme me rrjedhën e gjakut. Amebat janë organizma ujorë, kështu që burimi kryesor i infektimit me to është uji i ndotur. Keratiti Acanthamoeba është një sëmundje e rrallë e syve e quajtur keratitis acanthamoeba, e cila është bërë më e shpeshtë për shkak të rritjes së popullaritetit të lenteve të kontaktit.
 2. Flaxhelat (Leishmania, Giardia, Trichomonas). Trikomoniaza është sëmundja më e zakonshme e sistemit gjenitourinar, e rrezikshme për ndërlikimet e saj (infertiliteti, prostatiti, lindja e parakohshme, etj. ).
 3. Apikomplekset (sporozoanë). Me përjashtim të colpodellids, grupi përfshin vetëm parazitë të detyruar (Toxoplasma, malaria Plasmodium, Cryptosporidium, Coccidia, sarkocistet). Cistet sporozoane hyjnë në trup pasi kafshohen nga insektet, hanë kafshë të infektuara ose pinë ujë.
 4. Ciliate. Për njerëzit, balantidia është e rrezikshme, duke provokuar diarre dhe ulçera në murin e zorrëve si rezultat i aktivitetit në zorrën e trashë. Ciliate janë organizmat më të mëdhenj patogjenë njëqelizorë.

Parazitët më të thjeshtë njerëzorë shkaktojnë infeksione protozoare (protozozat). Cilët parazitë jetojnë në sistemin nervor njerëzor midis protozoave? Për shembull, agjentët shkaktarë të toksoplazmozës dhe malaries cerebrale. Midis amebave, paraziti fakultativ Neglerius Fowler është i aftë të infektojë sistemin nervor.

Shumëqelizore

Parazitët shumëqelizorë përfshijnë krimba të rrafshët, krimba të rrumbullakët, araknide dhe insekte. Të parat, si rregull, vendosen brenda një personi (në sisteme të ndryshme dhe organe të brendshme), dhe specie të caktuara migrojnë ose depërtojnë (rishta, larvat e Gnathostoma spinigerum dhe krimbave, skistosome) në shtresën nënlëkurore. Worms është emri i përbashkët bisedor i të gjithë krimbave që shkaktojnë infektime helminthike (helminthiases).

Sëmundjet e zakonshme të shkaktuara nga krimbat e rrafshët

Grupi i trematodave (rrymat digenetike):

 1. Opisthorkiaza. Agjentët shkaktarë: llojet e rrufave të mëlçisë, për shembull, mace dhe sibe. Infeksioni ndodh si rezultat i ngrënies së peshkut të lumit të infektuar, të përpunuar keq termikisht.
 2. Fascioliaza. Shkaktuar nga rrëfehet hepatike dhe gjigante. Infeksioni ndodh përmes konsumit të ujit të ndotur ose barit bregdetar.
 3. Skistosomiaza. Agjentët shkaktarë të skistozomeve (gjakderdhja e gjakut, në veçanti) jetojnë kryesisht në klimat e nxehta. Ata depërtojnë në lëkurë nga kontakti me ujin.
 4. Paragonimiaza. Shkaku i sëmundjes është një goditje pulmonare, e cila gjendet në klimat e nxehta. Një gaforre ose gaforre me ujë të ëmbël termikisht të infektuar me krimba dhe të përpunuar dobët është e rrezikshme.
Agjenti shkaktar i fascioliazës - Përhapja hepatike

Cikli jetësor i parazitit nga grupi i trematodave është kompleks, duke përfshirë disa faza larvore dhe gastropodë si bartës të ndërmjetëm. Flukes janë parazitë të kafshëve të kurrizorëve, duke vepruar si nikoqirë të përkohshëm dhe të përhershëm. Fazat individuale të larvave janë në gjendje të zhvillohen pa fekondim. Pajisjet e Flukes për rregullimin dhe ushqimin brenda strehuesit janë pinjollë.

Krimbat e shiritit janë parazitë të detyrueshëm të zorrëve të holla të njeriut. Trupi i tyre përbëhet nga segmente (proglottida), të cilat në mënyrë periodike prishen dhe dalin së bashku me vezët e fekonduara. Fazat e ciklit jetësor të krimbave përfshijnë domosdoshmërisht finën (krimb flluskë), e cila formohet në një pronar të përkohshëm. Pritësi i përhershëm gëlltit finlandezin, i cili zhvillohet në një formë të ngushtë (të rritur). Karakteristikat strukturore të krimbave janë mungesa e një sistemi tretës dhe thithja e lëndëve ushqyese nga e gjithë sipërfaqja.

Më të zakonshmet:

 1. Shiriti i gjedhit (shirit i paarmatosur) shkakton sëmundjen e teniarinozave. Infeksioni ndodh përmes mishit të bagëtive, muskujt e të cilave përmbahen nga finlandezët, të formuar në trup pasi kafshët gëlltisnin vezët me ushqim.
 2. Shiriti i derrit (shirit i armatosur) është agjenti shkaktar i cistikerkozës (faza Finn) dhe teniazës (i rritur). Përveç pinjollëve, helminti është i pajisur me një buzë grepa. Një person mund të kryejë njëkohësisht funksionin e një pronari të ndërmjetëm dhe të përhershëm.
 3. Shirit i gjerë shkakton difilobotriazë. Pritësit e ndërmjetëm janë copepods dhe peshqit. Një person mund të infektohet përmes havjarit të kripur në mënyrë të pamjaftueshme dhe peshkut të ujërave të ëmbla të gatuar keq ose të skuqur.

Parazitët ushqehen me gjak dhe ind (flukes) ose ushqim të tretur (krimba shiriti).

Krimbat e rrumbullakët

Cilat lloje të zakonshëm të parazitëve te njerëzit janë krimbat e rrumbullakët (nematodat)?

Krimbi i njeriut i nxjerrë nga trupi
 1. Ascaris. Askariaza përfshin fazat migruese (larvore) dhe ato të zorrëve (të rriturve). Larva depërton në murin e zorrës së hollë, lëviz në mushkëri, duke anashkaluar mëlçinë dhe zemrën, duke kaluar në mënyrë të njëpasnjëshme nëpër fazat e moltingut. Ai hyn në zgavrën me gojë, gëlltitet përsëri dhe bëhet një i rritur në zorrën e hollë.
 2. Krimb i kuq. Agjenti shkaktar i enterobiazës ushqehet në zonat përfundimtare dhe fillestare të zorrëve të vogla dhe të mëdha, shumohet në ileum. Femrat vendosin vezë në palosjet anale, duke shkaktuar kruajtje të rëndë.
 3. Vlasoglav është shkaku i trichocefalozës. Këta parazitë në trupin e njeriut pushtojnë mukozën e seksionit fillestar të zorrës së trashë dhe ushqehen me lëngun indor dhe gjakun.
 4. Trichinella shkakton një sëmundje të rrezikshme të trichinosis. Në raste të rënda, sistemi nervor është i dëmtuar. Këta janë vrasës të vërtetë, larvat e të cilëve depërtojnë në murin e zorrës së hollë dhe barten në të gjithë trupin. Kryesisht ato futen në muskujt e strijuar, ata mund të depërtojnë në sy, duke shkaktuar dhimbje dhe ënjtje të fytyrës, në mushkëri, duke çuar në një kollë. Deri më tani, asnjë kurë nuk është shpikur për një shërim të plotë.
 5. Toksokara. Bëni dallimin midis toksokariozës së larvave (ndodh më shpesh) dhe imagjinatës (zorrëve). Pushtimi karakterizohet nga ashpërsia e reaksioneve alergjike. Larvat u përhapën në të gjithë trupin, duke hyrë në indet, duke kapsuluar dhe formuar granuloma.
 6. Krimbi i mizave është më i zakonshëm në tropikët dhe nëntropikët. Me infeksionin e krimbave, krimbat brenda zorrëve sekretojnë enzima proteolitike që shkatërrojnë muret dhe zvogëlojnë mpiksjen e gjakut. Parazitët brenda një personi shfaqen si rezultat i futjes së larvave përmes lëkurës nga uji i ndotur.
 7. Escherichia coli dhe speciet e ngjashme janë parazitë tropikalë. Sëmundja që ata shkaktojnë, strongyloidosis, mund të jetë asimptomatike për dekada. Me imunitet të zvogëluar, bartësit e krimbave janë në rrezik të lartë të vdekjes (60-85%).
 8. Rishta është një helminth subtropikal që shkakton drakunculiazë. Larvat depërtojnë në murin e zorrëve. Femrat arrijnë në shtresën nënlëkurore dhe kur nikoqiri është në ujë, ata dëbojnë larvat përmes lëkurës. Pritësi i përkohshëm është një karavidhe copepod.

Veçoritë e habitatit të parazitëve ndikojnë në mënyrat e futjes së tyre në trup: kontakti me ujin ose tokën e ndotur, me transportuesit e fazave larvore që banojnë në to. Shumë përfaqësues të krimbave të rrumbullakëta nuk kanë nikoqirë të ndërmjetëm dhe i përkasin gjeohelminteve. Infeksioni me to ndodh kryesisht përmes ujit të ndotur, duarve të palara, frutave ose perimeve, si dhe përmes konsumimit të mishit nga kafshët e egra.

Trajtimi dhe pasojat e tmerrshme të helminthiasis

Një mënyrë e rëndësishme për të diagnostikuar helminthiasis është një test i gjakut. Eozinofilet (një lloj i qelizave të bardha të gjakut) që gjenden në përqendrim të lartë së bashku me shenja të tjera të infeksionit tregojnë praninë e një krimbi dhe një numër protozoash patogjene në trup. Si trajtohen helminthiases? Drogat përdoren për të lehtësuar simptomat dhe trajtimin specifik. Përdoret terapi antialergjike (desensibilizuese) dhe detoksifikuese. Në thelb, ilaçet administrohen me infuzion (duke përdorur pikatore), nganjëherë përdoren injeksione:

 1. Një ilaç që zëvendëson plazmën dhe heq efektet e toksinave.
 2. Solucion izotonik i glukozës dhe kripë.
 3. Vitaminat C dhe B6.
 4. Bikarbonat natriumi (sode), klorur kalciumi ose glukonat.
 5. Përgatitjet e përdorura në temperatura të ngritura.
 6. Drogat hormonale përdoren në situata të vështira (me hepatit ose miokardit alergjik). Marrja e kaliumit është e kombinuar me to.
 7. Ilaçet për dështimin e zemrës dhe edemën.

Ka prova që disa krimba parazitarë, të tillë si krimbi i shpendëve, mund të shkaktojnë kancer. Qelizat burimore të larvave mund të degjenerohen në ato kancerogjene. Parazitët indirekt mund të shkaktojnë kancer duke dobësuar sistemin imunitar. Të dhëna interesante u morën në studimin e efektit të trematodave që ndikojnë në mëlçi. Si rezultat i ekspozimit ndaj rrymave të mbetjeve, qelizat e zakonshme mund të kthehen në qeliza kancerogjene. Parazitët lokalizohen kryesisht në sistemin e tretjes, por larvat e tyre janë në gjendje të depërtojnë në organe të ndryshme të brendshme. Për shembull, në veshkat (ekinokokoza, skistosomiaza), muskujt e zemrës (cistikerkoza, sëmundja e krimbave), mëlçia (ekinokokoza). Krimbat parazitë në njerëz shpesh ndikojnë në sistemin nervor. Cistercerkoza e njohur, ekinokokoza, alveokokoza dhe skistosomiaza e trurit.

Artropodët

Rendi i insekteve përfshin ektoparazite të tilla të njohura si pleshtat, mete të shtratit, dipteranët që thithin gjak. Ndryshe nga morrat, këta janë parazitë të përkohshëm, domethënë ata jetojnë pandërprerë me ndihmën e nikoqirit. Parazitët e artropodëve në rendin e arachnids përfshijnë marimangat e njohura të zgjebës. Çiftëzimi i meshkujve dhe femrave ndodh në sipërfaqen e epitelit. Parazitët në trupin e njeriut më pas vendosin vezët e tyre në shtresën keratinike të lëkurës, duke shkaktuar kruajtje të rëndë. Shumë njerëz e dinë se çfarë janë këpushat ixodid. Këto janë parazitë artropodë nga rendi i araknideve, duke përfshirë përfaqësuesin më të famshëm të tik-takës - bartës i infeksioneve të rrezikshme (encefalit i mbartur nga rriqrat, sëmundja Lyme). Midis dipteranëve që thithin gjak, ka: mushkonja jo-malaries dhe malaria, mushkonja, midges, midges thumbues, kalë mizash dhe miza të vërteta. Këta parazitë artropodë mund të shkaktojnë një përgjigje të fortë alergjike, dhe janë gjithashtu bartës të infeksioneve të rrezikshme virale dhe bakteriale. Disa miza, në veçanti xhuxhët, depozitojnë larvat nën lëkurën e njeriut, duke shkaktuar miia. Larvat janë në gjendje të depërtojnë në trup.