Si duken krimbat tek njerëzit dhe llojet e tyre?

Bazuar në statistikat, është vërtetuar se më shumë se një miliard njerëz janë të infektuar me helminths, të cilët në popull quhen krimba. Sidoqoftë, këta tregues janë të kushtëzuar, sepse ato u vendosën në bazë të numrit të njerëzve që kërkuan ndihmë nga specialistët që caktuan diagnozën e infektimit me helminth.

Në jetë, çdo person ndeshet me krimba të paktën një herë në jetën e tij (pavarësisht moshës dhe gjinisë), por shumë thjesht nuk janë të vetëdijshëm për infeksionin e tyre dhe vazhdojnë t'i transmetojnë krimbat te njerëzit e tjerë. Në fazat fillestare të infeksionit, ato nuk krijojnë shqetësime, por në rast të infektimeve masive mund të çojnë në helmim toksik dhe madje edhe në vdekje. Prandaj, duhet të dini se çfarë janë krimbat, si duken në trup dhe si të kapërceni sëmundjen e fituar.

Mjekët kanë studiuar tashmë shumë "mysafirë të paftuar" në trupin e kafshëve dhe njerëzve që mbingarkojnë sistemin imunitar dhe janë në gjendje të bëjnë vrima në enët e gjakut duke i gërryer ato. Kjo shkakton pasoja të rënda në formën e erozioneve dhe sëmundjeve të tjera, ndaj së pari duhen trajtuar infektimet helmintike.

Llojet e krimbave

Llojet e krimbave që jetojnë në trup

Ndër varietetet e shumta të helminthëve, dëmi më i madh mund t'i shkaktohen trupit nga 3 klasa krimbash: grilat, krimbat e rrumbullakët dhe shiritat. Le të shohim se si duken këta krimba te njerëzit.

Krimbat e rrumbullakët

Nematodat - helminte të rrumbullakëta

Klasa e krimbave të rrumbullakët zakonisht quhet nematodë. Ky është një nga llojet më të zakonshme të krimbave që infektojnë trupin e njeriut. Mirëpo, përveç nematodave parazitare, ka edhe nematoda me jetë të lirë, ndaj nuk gjenden brenda trupit të njeriut.

Në foto shihet trupi i nematodave, i cili karakterizohet nga një formë e rrumbullakët dhe për këtë arsye i janë shtuar klasës së krimbave të rrumbullakët. Ata kanë një trup të hollë dhe të zgjatur, dhe skajet e tij janë të theksuara në të dy anët.

Gjatë ekzaminimit, krimbat e mëposhtëm të kësaj klase gjenden më shpesh në trupin e njeriut: krimbi i kamxhikut, krimbi i rrumbullakët, trichina (Trichinella) dhe krimbi pink. Këto lloj krimbash te njerëzit mund të shihen në foto.

Krimbat mashkullorëkanë një gjatësi trupore më të shkurtër se femrat. Femrat mund të rriten deri në 40 centimetra. Krimbat e rrumbullakët lokalizohen në zorrë, duke helmuar trupin me substanca toksike. Kur ka një grumbullim të madh të parazitëve brenda kësaj zgavër, ata janë në gjendje të mbyllin lumenin e zorrëve dhe të pengojnë kalueshmërinë. Nëse refuzoni trajtimin, pushtimi mund të çojë në vdekje, sepse substancat e panevojshme në trup nuk do të eliminohen më dhe helmimi toksik do të arrijë kufirin e tij.

Krimbat e kuqveAta lehin në përmasa më të vogla në krahasim me krimbat e rrumbullakët. Gjatësia e trupit të tyre nuk kalon 1 cm. Këta përfaqësues riprodhohen në mënyrë aktive, sepse duke jetuar në zorrën e hollë dhe rektum, ata kanë akses në anus dhe duke u zvarritur prej tij, femrat vendosin larva në pjesën intrafemorale, anusin, mes të pasmeve. Në një kohë, një krimb individual mund të lëshojë deri në 15, 000 vezë, duke krijuar irritim të lëkurës. Pastaj personi i infektuar fillon të gërvisht irrituesin, duke kontribuar në përhapjen e helmintheve tek të tjerët. Më shpesh, krimbat e gjirit gjenden tek fëmijët, prandaj, në institucionet parashkollore dhe shkollore, institucione me turma të mëdha njerëzish, kërkohet një ekzaminim për vezët e krimbave.

Penworm është një parazit i zakonshëm tek fëmijët.

Krimbi i kamxhikutështë një parazit po aq i rrezikshëm, sepse femrat e këtij helminthi bëjnë 3000-4000 vezë në ditë. Kur krimbi ka arritur pjekurinë seksuale, ai ka një skaj të përparmë si fije, që përbën 2/3 e gjatësisë së trupit dhe një skaj të pasmë të trashë me ngjyrë gri-rozë, me vija tërthore. Gjatësia mesatare e një helminti është 3-5 cm Bishtat e përfaqësuesve femra dhe meshkuj ndryshojnë: tek femrat karakterizohet nga një përkulje, dhe tek meshkujt është në formë spirale.

Rreziku i infektimit me whipworm është se ky krimb depërton në mukozën dhe shtresat e thella. Mund të prekë muskujt e lëmuar dhe të ushqehet me lëngun e indeve.

Trikinaështë një parazit veçanërisht i rrezikshëm që jeton brenda muskujve dhe mureve të zorrëve të njerëzve. Vizualisht, krimbi duket si një fije e gjatë, e përdredhur, që arrin 4. 5 mm dhe 1. 6 mm në diametër. Aktiviteti jetësor i një helminti të tillë mund të çojë në vdekjen e transportuesit nëse masat terapeutike nuk merren në kohë.

Flukes

Parazit nga klasa e flukes (trematodes)

Shumë njerëz janë të interesuar se si duken parazitët në trupin e njeriut (foto) të klasës fluke. Në praktikën mjekësore, ata quhen trematodë, por gjëja më interesante është se ata nuk thithin asgjë nga trupi, por ushqehen me mukozë, gjak dhe atë që kalon nëpër zonën e prekur nga krimbat. Trematodat mund të rriten deri në 1. 5 metra në gjatësi dhe ndodhen jo vetëm në zorrët, por edhe në organe të tjera (madje edhe në qesen konjuktivale).

Megjithatë, krimbat e klasës flukes janë në gjendje të ngjiten në muret e zorrëve, dhe kështu t'i rezistojnë sekretimit aksidental së bashku me feces. Këta parazitë kanë një trakt tretës dhe sistem riprodhues funksional, por sistemi i frymëmarrjes dhe i qarkullimit të gjakut funksionojnë në një nivel minimal.

Krimbat shirit

Një krimb shirit që arrin një gjatësi mbresëlënëse

Krimbat shirit- një klasë e krimbave të sheshtë, e cila ndahet në shirita dhe shirita. Këta individë rrallë hyjnë drejtpërdrejt në trupin e njeriut. Më shpesh, infeksioni me to ndodh për shkak të ngrënies së një personi të peshkut të infektuar me këta parazitë, por te kafshët ato ndodhin vetëm në fazën e larvave dhe arrijnë pjekurinë brenda një individi që ka një shtyllë kurrizore.

Parazitët e kësaj klase kanë një strukturë të veçantë anatomike të trupit, kështu që koka e krimbit shërben vetëm për ngjitje në murin e zorrëve dhe ky krimb merr ushqim duke përdorur të gjithë trupin. Ushqimi i nikoqirit të tyre shërben si ushqim për krimbat e shiritit, por helminthi nuk tretet nga lëngu gastrik, sepseçliron një substancë të quajtur antikinazë.

Pavarësisht ngjashmërisë së këtyre krimbave, kur bëhet një diagnozë është e domosdoshme të dallohen ato për të vendosur metodën e duhur të trajtimit.

Krimbat shirit kanë 2 thithës në kokat e tyre, duke i lejuar ata të ngjiten mirë në murin e zorrëve, ndryshe nga përfaqësuesit - krimbat e shiritit, të cilët kanë 4 dhëmbë ngjitës. Gjatësia e trupit të krimbit të shiritit mund të arrijë 18 metra dhe të zërë të gjithë gjatësinë e zorrëve të vogla.

Si mund të infektoheni me këto krimba?

Mund të infektoheni me krimba nëpërmjet perimeve dhe barishteve të lara keq.

Përhapja e helmintheve fillon me fazën 1, e karakterizuar nga hyrja e vezëve të helminthit në trupin e njeriut. Pastaj çelin, duke u bërë larva (faza 2) dhe lëvizin në të gjithë trupin derisa të vendosen në organe ose sisteme, por më së shpeshti mbeten në zorrë. Në fazën 3, krimbat nuk janë më në gjendje të migrojnë në të gjithë trupin, por janë mjaft të aftë të shumohen dhe infektojnë një popullatë të shëndetshme.

Pavarësisht shumëllojshmërisë së krimbave dhe karakteristikave të tyre, infektimi mund të kombinohet. Kjo tregon mundësinë e qëndrimit të njëkohshëm në traktin tretës ose organet e llojeve të ndryshme të krimbave, pa ndërhyrë me njëri-tjetrin.

Infeksioni me krimba mund të ndodhë në 3 mënyra:

  1. Nga personi në person.
  2. Përmes tokës.
  3. Kur ndiqni një dietë ushqimore të papërpunuar dhe hani ushqime të përpunuara dobët, veçanërisht perime dhe fruta, barishte.

Shenjat e infeksionit

Skuqja e lëkurës është shenjë e një faze akute të infeksionit me krimba

Shenjat e infeksionit me helminth mund të jenë shumë të ndryshme, por para së gjithash duhet të filloni nga faza e infeksionit:

  • Akut. Zgjat jo më shumë se 20 ditë. Në këtë rast, vërehen reaksione të gjera alergjike me origjinë të panjohur. Kjo është për shkak të reagimit të sistemit imunitar ndaj një stimuli. Alergjia shkakton skuqje të lëkurës dhe analizat klinike të gjakut tregojnë nivele të eozinofileve më të larta se normalja.
  • I fituar. Sëmundja në këtë fazë mund të zhvillohet në 2-3 vjet. Në këtë rast, simptomat varen nga organi në të cilin jetojnë parazitët, numri i tyre dhe sa i kanë dëmtuar muret e indeve ose sistemet e trupit. Në situata të rënda, ato shkaktojnë inflamacion dhe speciet me rritje të shpejtë mund të kenë pasoja fatale.

Është shumë e rëndësishme të dini se si duken parazitët e çdo lloji, sepse ndonjëherë të rriturit e vdekur mund të kalojnë së bashku me feces, pastaj bazuar në përshkrimin e pamjes së tyre, mund të shpejtoni diagnozën dhe të zgjidhni shpejt një metodë trajtimi.

Zbulimi në kohë i helminthëve luan një rol të rëndësishëm në jetën e njeriut, sepse jo të gjithë parazitët janë në gjendje të ekzistojnë praktikisht të padëmshme brenda trupit. Rekomandohet që e gjithë familja të ekzaminohet nga mjeku të paktën 1-2 herë në vit, të lani duart para se të hani, të hani vetëm ushqime të përpunuara mirë dhe të përdorni ilaçe popullore antihelmintike për parandalim: pluhur karafili ose pelini, tretësirë e lëvozhgës së arrës.