Si quhen krimbat që mund të jetojnë në trupin e njeriut?

Krimbat ose helmintet janë parazitë që jetojnë, ushqehen, rriten dhe riprodhohen në trupin e njeriut, me fjalë të tjera, e përdorin atë për të zbatuar ciklin e tyre jetësor. Sipas statistikave të ndryshme, në botë ka nga 300 deri në 500 lloje krimbash që janë të rrezikshëm për njerëzit. Prevalenca e tyre ndryshon sipas vendit dhe varet nga niveli i kulturës sanitare të popullsisë dhe zhvillimi socio-ekonomik i rajonit. Por edhe në vendet e shkolluara evropiane, simptomat e helminthiasis gjenden në një të tretën e banorëve. Larvat e krimbave mund të hyjnë në trupin e njeriut në mënyra të ndryshme, në varësi të ciklit të zhvillimit të tyre. Emrat e krimbave te njerëzit, varietetet e tyre, si dhe metodat e infeksionit, simptomat dhe metodat e trajtimit të helminthiasis janë informacione që janë të rëndësishme për shumicën e popullsisë së botës.

Krimbat e rrumbullakët janë krimba që i përkasin klasës së nematodave.

Çfarë lloje krimbash ekzistojnë?

Gjatë shumë viteve të evolucionit, parazitët janë përshtatur në mënyrë ideale për të jetuar në kurriz të qenieve të tjera të gjalla, pa ngjallur dyshime në sistemin imunitar për një kohë të gjatë, kështu që simptomat e krimbave tek njerëzit nuk shfaqen menjëherë dhe mund të mungojnë plotësisht ose të lehta. shprehur.

Krimbat janë në gjendje të depërtojnë në trup pa u vënë re, të kamuflohen, të shkatërrojnë indet dhe organet dhe të helmojnë trupin e njeriut me toksina, duke jetuar në të për një kohë të gjatë.

Disa lloje krimbash janë të rrezikshëm vetëm për njerëzit, ndërsa të tjerët janë parazitarë te kafshët. Madhësitë e tyre ndryshojnë nga madhësia mikroskopike në gjigande (15 ose më shumë metra në gjatësi). Rreth tre duzina parazitë janë të zakonshëm, duke përfshirë krijesat njëqelizore protozoare. Midis gjithë diversitetit, ekzistojnë 3 grupe kryesore të helminthëve në varësi të karakteristikave të ciklit të tyre jetësor:

 1. Krimbat e kontaktit- që gjenden vetëm te njerëzit, kanë një cikël të thjeshtë zhvillimi që nuk kërkon më shumë se një host. Përfaqësuesit tipikë janë krimbat e këmbëve; këta janë krimbat më të zakonshëm të zorrëve tek fëmijët. Infeksioni ndodh në familje, grupe fëmijësh, vende publike nëpërmjet duarve të palara, sendeve shtëpiake (lodra, libra, perde etj. ) mbi të cilat kanë rënë vezët e pjekura të këtyre krimbave, si dhe përmes thithjes së pluhurit.
 2. Grupi i gjeohelminthëve– vezët e tyre fillimisht duhet të piqen në tokë, ujë ose rërë. Ata hyjnë në trupin e njeriut përmes gojës me manaferrat, perimet ose barishtet e palara (si krimbat e rrumbullakët dhe krimbat e kamxhikut) ose përmes lëkurës (si krimbat e gremisit).
 3. Biohelminths– kanë një cikël të ndërlikuar jetësor me ndryshimin e pritësve. Këta krimba shfaqen tek njerëzit duke ngrënë perime të lara keq ose ujë të papërpunuar (ekinokok), mish kafshësh të kontaminuar me larva (krimb shirit gjedhi ose derri), peshk të planuar dhe havjar (krimb shirit i gjerë), peshk lumi (fluke ose mëlçi) ose përmes qarkullimit të gjakut. (filaria).
Truri është i mbushur me helminths

Llojet e krimbave

Të gjitha llojet e helminthëve ndahen në 3 klasa sipas karakteristikave morfologjike:

 1. Klasa nematode (krimbat e rrumbullakët)– krimbat e rrumbullakët, gjilpërat, krimbat e grepeve, krimbat e kamxhikut, trikinela. Krimbat e rrumbullakët dallohen nga prania e gjinive të ndara dhe kanë madhësi të ndryshme - nga 1 cm (krimbi femëror) deri në 40 cm (ascaris).
 2. Klasa e trematodave (ato zakonisht quhen flukes)– Fluke siberiane (mace fluke), shistozome. Ata janë gjithmonë biohelmintë dhe hermafroditë, të pajisur me pajisje të ndryshme për thithje dhe ngjitje në organet brenda një personi.
 3. Klasa e cestodeve (lloji i krimbave të sheshtë)- Këta janë parazitë me shirit të gjatë. Këto përfshijnë shiritin e gjerë, shiritin e derrit dhe të gjedhit - ky është krimbi më i madh, i aftë të rritet deri në 20 metra në gjatësi. Krimbat e sheshtë ushqehen në të gjithë sipërfaqen e trupit, janë hermafroditë dhe biohelminths. Echinococcus konsiderohet përfaqësuesi më i vogël i cestodeve.

Ajo që ka të bëjë me botën e krimbave është diversiteti i madh dhe mbijetesa e jashtëzakonshme. Klasa e trematodave dhe cestodave janë 100% parazitë, por krimbat e rrumbullakët janë heterogjenë, ka disa dhjetëra mijëra lloje, por jo të gjithëve u pëlqen të parazitojnë trupin e njeriut. Shumica e helminthëve vendosin vezë që mund të mbijetojnë në mjedisin e jashtëm për disa muaj, dhe Trichinella është një individ i gjallë..

Në trupin e njeriut, krimbat jetojnë jo vetëm në zorrët, disa prej tyre preferojnë të vendosen në mëlçi, parenkimën pulmonare, trurin, lëkurën, indet e muskujve dhe madje edhe në kokërdhat e syrit.

Krimbat mund të jenë jetëgjatë; për shembull, një cisticerk mund të jetojë në tru për shumë vite; rritja e një kisti hidatid vazhdon deri në 10 vjet.

Rreth krimbave të rrumbullakët

Cilat krimba janë më të zakonshëm:

 1. Krimbat e kuqve- jetojnë në pjesët e poshtme të zorrës së hollë dhe në të gjithë zorrën e trashë të njerëzve; femrat vendosin vezë rreth anusit gjatë natës, duke shkaktuar një shenjë karakteristike të enterobiazës tek njerëzit - kruajtje. Transmetimi i krimbave mes njerëzve ndodh përmes duarve të pista (vezët e këtyre krimbave nën thonjtë e fëmijëve gjenden shumë shpesh), shtratit dhe sendeve shtëpiake. Vezët janë shumë të lehta dhe mund të transmetohen përmes ajrit me pluhur; ato mbeten të qëndrueshme deri në gjashtë muaj. Këta janë krimbat më pak toksikë. Feçet e njeriut nuk i përmbajnë ato; për diagnozë është e nevojshme të bëhet një kruarje nga zona perianale.
 2. Ascaris- një krimb i madh me një fund të lakuar në formë grepi; një individ i pjekur mund të arrijë një gjatësi deri në gjysmë metri. Vezët piqen në tokë dhe hyjnë në stomak dhe zorrë të hollë me manaferrat, perimet ose barishtet e palara. Larvat e lëshuara gërryen përmes murit të zorrëve, duke depërtuar në enët e mëlçisë venoze, prej andej, me rrjedhjen e gjakut, nxitojnë në mushkëri, në pjesët e djathta të zemrës, ndonjëherë në tru dhe në sy dhe në këto organe zhvillohet inflamacioni. Gjatë kollitjes, pështymja me larva hyn në gojë dhe gëlltitet përsëri në traktin gastrointestinal, ku zhvillohen individë të pjekur, duke lëshuar vezë pas një muaji. Këta krimba kanë ngjyrë kafe ose të kuqërremtë sepse rrëmbejnë qelizat e kuqe të gjakut. Jetëgjatësia e krimbit të rrumbullakët është deri në 2 vjet. Për diagnozë, jashtëqitja testohet për vezët e krimbave.
 3. Krimbi i kamxhikut- një krimb i hollë si qime, rreth 5 cm i gjatë me një skaj të mprehtë, me të cilin ngjitet në sipërfaqen e brendshme të murit të zorrëve. Vezët piqen në tokë, nga ku depërtojnë në zorrët dhe këtu dalin larvat. Krimbat e kamzhikut ushqehen me gjak dhe pëlqejnë të qëndrojnë brenda cekumit dhe apendiksit, duke shkaktuar shpesh inflamacion dhe anemi. Jetëgjatësia është rreth 3-4 vjet. Për ta zbuluar atë, duhet të testoni jashtëqitjen tuaj për vezë krimbash.
 4. Trichinella- një krimb i vogël i rrumbullakët që lëviz midis grabitqarëve dhe bagëtive. Një person infektohet duke ngrënë mish me larva; në zorrët, pas nja dy ditësh, formohet një individ i pjekur i Trichinella, i cili më pas lind larva të gjalla. Nëpërmjet gjakut mund të infektojnë të gjithë trupin, por preferojnë muskujt skeletorë, ku qëndrojnë deri në 5 vjet.
Heqja e larvave të parazitëve nga nën lëkurë

Rreth krimbave shirit dhe flukseve

Cilat lloje të krimbave shkaktojnë dëmin më të madh në trupin e njeriut:

 1. Shirit demi (i quajtur popullor shirit)- konsiderohet si krimbi më i madh te njerëzit (deri në 15-20 metra) me një trup në formën e një shiriti prej mijëra segmentesh individuale, ndër të cilët më të pjekurit janë në bisht dhe bien ndërsa vezët në to piqen. Këto copa kanë madhësinë e një thoi njeriu, bien në tokë, bar dhe më pas përfundojnë në trupin e bagëtive. Një person infektohet përmes mishit të lopës. Shiriti i gjedhit mund të jetojë në zorrën e hollë të një personi deri në 10 vjet; ai ushqehet në të gjithë sipërfaqen e trupit të tij. Për diagnozë, ekzaminohen feces.
 2. Shirit derri– i ngjashëm me një krimb shirit demi, por më i shkurtër në gjatësi. Nëse një person infektohet me larva, krimbi i shiritit rritet në zorrën e tij të vogël; kur infektohen nga vezët, larvat migrojnë dhe mund të infektojnë çdo organ.
 3. Shirit i gjerë– lloji i tyre i krimbit është i sheshtë, më shumë se 12 metra i gjatë. Një person infektohet duke ngrënë havjar pak të kripur, peshk të tharë ose të papjekur. Mund të vendoset në zorrën e hollë për dekada, duke lëshuar vazhdimisht segmente të pjekura me larva në mjedis.
 4. Ekinokoku- paraziti më i vogël i klasës së cestodeve. Gjatë disa viteve, larvat e saj formojnë kiste, të cilat mund të lokalizohen në organe të ndryshme dhe të arrijnë 10 cm ose më shumë në diametër. Infeksioni ndodh nga qentë ose kafshët e sëmura. Kursi karakterizohet nga një pamje klinike e theksuar dhe rreziku i komplikimeve.
 5. Fat i maces (mëlçisë).- një krimb i vogël që hyn në trupin e njeriut duke konsumuar peshk të ujërave të ëmbla të gatuar keq, jeton në lumenin e zorrës së hollë, brenda kanaleve biliare dhe pankreatike, mund të shumohet shpejt dhe të jetojë deri në dy dekada.

Pavarësisht nga shumëllojshmëria e gjerë e specieve, është e mundur të përcaktohet me mjaft saktësi se cili krimb jeton në trupin e njeriut duke përdorur metoda moderne diagnostikuese dhe testin e vjetër të provuar - feces për vezët e helminthit.

Trajtimi kryhet pas konfirmimit të diagnozës dhe rekomandimit të mjekut që merr pjesë.