Si të kuptoni se keni krimba

Higjiena personale është përmirësuar ndjeshëm gjatë shekullit të kaluar, por problemi i krimbave është ende i rëndësishëm jo vetëm për banorët ruralë, por edhe për banorët e qytetit. Statistikat e bëjnë të qartë se sa i lartë është rreziku i kontraktimit të pushtimeve helmintike: çdo person i tretë në planet vuan nga helminthiasis. Por kjo sëmundje nuk shfaqet gjithmonë qartë dhe në disa raste, të sëmurët nuk mund të interpretojnë saktë simptomat dhe mbeten në errësirë për një kohë të gjatë pa marrë asnjë masë. Pyetjet se si të kuptoni që keni krimba lindin si me helminthiasis ashtu edhe me patologji të tjera me simptoma të ngjashme.

Krimbat në trupin e një gruaje shkaktonin probleme me tretjen

Krimbat janë një grup i gjerë krimbash parazitarë, shenjat kryesore të pranisë së të cilëve në trupin e njeriut janë të ngjashme me njëra-tjetrën. Mjekët besojnë se çdo person të paktën një herë në jetën e tij ishte i ekspozuar ndaj helminthiasis. Për më tepër, prania e helmintheve në trup mund të provokojë zhvillimin e sëmundjeve të tjera, ndonjëherë shumë të rrezikshme, kështu që çështja e diagnostikimit të kësaj sëmundjeje është shumë e rëndësishme.

Mekanizmat e infeksionit

Infeksioni me krimba ndodh në katër mënyra kryesore:

 • Ujë, tokë ose rërë. Toka dhe uji ofrojnë kushte ideale për ruajtjen e vezëve të parazitëve. Një person që lahet në ujë të hapur është gjithmonë në rrezik të gëlltitjes së vezëve, të cilat më pas kthehen në të rritur. Jo aq e rrallë sa mund të duket, njerëzit gjithashtu gëlltisin grimca të tokës, duke e ekspozuar veten ndaj rrezikut të infeksionit. Disa lloje të parazitëve mund të hyjnë në trup drejtpërdrejt përmes lëkurës.
 • Ushqimi.Në lëvozhgat e frutave dhe perimeve që nuk janë larë ose gatuar siç duhet, mund të ketë vezë krimbash. Jo më pak rrezik shoqërohet edhe konsumimi i mishit të papërpunuar ose të përpunuar lehtë, peshkut të tharë, produkteve të qumështit etj.
 • Kontakti me pacientin. Kontakti i drejtpërdrejtë mund të ndodhë si me një person të sëmurë ashtu edhe me një kafshë të infektuar. Aktivitetet e përbashkëta, të jetuarit në një zonë të përbashkët, komunikimi i ngushtë kontribuojnë në hyrjen e shpejtë të parazitëve në zorrë dhe zhvillimin e mëtejshëm të tij.
 • Kafshimet.Krimbat mund të transmetohen nga pickimi i insekteve. Kjo është një nga mënyrat më të rralla të infeksionit në gjerësi të butë, por ndonjëherë bëhet shkaku i sëmundjes. Në vendet e nxehta, kjo rrugë është më e zakonshme, gjë që duhet mbajtur mend kur shkoni me pushime në tokat e ngrohta.

Simptomat

Për ata që duan të dinë se si të kuptojnë se keni krimba, duhet të kuptoni parimet e identifikimit të simptomave. Çdo simptomë e helminthiasis nuk shfaqet menjëherë pas infektimit, por vetëm kur paraziti pushon së migruari përmes traktit gastrointestinal dhe fillon të zhvillohet në një të rritur.

Disa nga shenjat janë për shkak të gëlltitjes së toksinave që krimbi lëshon gjatë jetës. Të gjitha mbetjet hyjnë në lumenin e zorrëve, nga ku thithen në qarkullimin e gjakut dhe barten në të gjitha organet. Zakonisht ka më shumë shenja dhe ato janë më të forta në kushtet e infeksionit të shumëfishtë, kur numri i krimbave bëhet i konsiderueshëm. Tek njerëzit që janë të imunosupresionuar ose kanë sëmundje të tjera kronike, simptomat përkeqësohen në një periudhë relativisht të shkurtër kohe.

Simptomat e pranisë së parazitëve në trup

Të gjitha shenjat ndahen në dy grupe të mëdha: të qarta dhe të fshehura. Ato eksplicite mund të vlerësohen në mënyrë të pavarur në shtëpi, ndërsa ato të fshehura mund të përcaktohen vetëm në baza ambulatore me ndihmën e takimeve për analiza dhe ekzaminime të caktuara.

E qartë

Ato të dukshme përfshijnë simptoma me të cilat mund të kuptohet se krimbat janë të pranishëm në trup. Prania e tyre nuk shkakton simptoma shumë të dukshme, siç ndodh, për shembull, me zhvillimin e viruseve. Parazitët synojnë jetën brenda trupit, kështu që përkeqësimi i tepërt i gjendjes së strehuesit të infektuar do të ishte një kërcënim për jetën e tyre. Për këtë arsye, simptomat nuk kërkojnë kujdes urgjent.

Ju mund të dyshoni ose kuptoni praninë e pushtimit helmintik nga shenjat e mëposhtme:

 • Humbje graduale në peshë pa ndonjë arsye të dukshme, e cila vazhdon për disa muaj, e ndonjëherë edhe për disa vite rresht. Shkalla e humbjes së peshës nuk është katastrofike, më shpesh ato janë 2-5% në muaj. Me një intensitet të lartë infeksioni te njerëzit me imunitet të reduktuar, kjo shifër mund të arrijë deri në 10%.
 • Çrregullime të traktit gastrointestinal. Disa krimba janë në gjendje të bllokojnë kanalet biliare ose lumenin e zorrëve, gjë që provokon kapsllëk të qëndrueshëm. Me një intensitet të lartë të lëshimit të toksinave, përkundrazi, mund të ndodhë diarre e përsëritur. Për shkak të inflamacionit të mureve të pjesës së sipërme të zorrëve të vogla, shpesh vërehet fryrje e shtuar dhe formimi i gazit dhe është e mundur fryrja.
 • Dhimbje të forta në kyçe dhe muskuj. Shpesh manifestime të tilla i atribuohen zhvillimit të artrozës, por në rastin e helminthëve, kjo shkaktohet nga migrimi i parazitëve. Përveç kësaj, një dhimbje e tillë mund të jetë për shkak të ndikimit të toksinave në nyje dhe indet e muskujve.
 • Kruarje pranë anusit. Ky fenomen shkaktohet nga fakti se një numër i madh i llojeve të krimbave parazitarë zvarriten nga lumeni i rektumit për t'u riprodhuar dhe hedhur vezë. Kjo shkakton kruajtje intensive, e cila tenton të përkeqësohet në mbrëmje dhe gjatë natës.
 • manifestimet alergjike. Shpesh ndodh si përgjigje ndaj shfaqjes së një numri të madh të toksinave në gjak ose për shkak të dëmtimit të mukozës së zorrëve, gjë që shkakton një rritje të sistemit imunitar dhe një reaksion alergjik.
 • Manifestimet pulmonare. E mundur në një gamë të gjerë, duke filluar nga kollitja e vazhdueshme dhe duke përfunduar me pneumoni. Karakteristikë për askariazën intensive që shfaqet në një periudhë jo më pak se tre muaj nga momenti i infektimit.
 • Temperatura e ngritur. Një manifestim i tillë mund të jetë me intensitet të ndryshëm. Më shpesh, një temperaturë e ulët prej rreth 37 ° C vazhdon gjatë gjithë orës, por në raste të rralla mund të vërehet ethe.
Alergjitë, kolla dhe fryrja e barkut janë shenja të dëmtimit të organizmit nga krimbat

I fshehur

Shenjat e fshehta mund të zbulohen vetëm nga një mjek i cili do të vlerësojë në mënyrë adekuate pamjen klinike dhe do të jetë në gjendje të kuptojë se krimbat mund të jenë shkaku i mundshëm. Masat parandaluese për diagnostikimin e helminthiazave janë:

 • Analiza e feçeve për krimbat. Ai duhet të dorëzohet në dy faza, prandaj, ekspertët nuk i konsiderojnë rezultatet e një analize si të besueshme. Kjo është për shkak të ciklikitetit të riprodhimit, kështu që nuk është gjithmonë e mundur të kuptohet nga një analizë e feces se pacienti vuan nga helminthët.
 • Testi klinik i gjakut. Nivelet e ngritura të eozinofileve tregojnë se parazitët ka të ngjarë të jenë të pranishëm në trup. Shpesh një supozim i tillë lind pas analizave gjatë trajtimit ose diagnostikimit të sëmundjeve të tjera.
 • Analiza e antitrupave. Për momentin, është një nga metodat diagnostikuese më të besueshme që ndihmon për të kuptuar nëse një person ka krimba. Përkundër faktit se është më i shtrenjtë se barnat e ngjashme, kohët e fundit mjekët preferojnë gjithnjë e më shumë ta përshkruajnë atë për shkak të përmbajtjes së lartë të informacionit dhe besueshmërisë.
Marrja e mostrave të gjakut për testimin e pranisë së krimbave në trup

Ilaçet antiparazitare apo laksativët nuk duhet të merren përpara çdo analize klinike për parazitët, pasi kjo e vështirëson diagnozën.

Shenjat në një fëmijë

Tek fëmijët, prania e krimbave diagnostikohet më shpesh sesa tek të rriturit. Kjo lehtësohet nga higjiena e dobët, kontakti i ngushtë me kafshët shtëpiake ose të rrugës dhe zhvillimi jo i plotë i sistemit imunitar. Një organizëm në rritje zakonisht reagon më akut ndaj pranisë së parazitëve dhe pasojat mund të jenë më globale sesa tek të rriturit. Por të kuptosh që një fëmijë ka krimba nuk është shumë e lehtë. Simptomat mund të jenë të njëjta si tek të rriturit, por më shpesh ato janë më akute.

Në shumicën e rasteve, shenjat që sugjerojnë pushtimin helmintik tek fëmijët janë:

 • Humbje e shpejtë në peshë. Me një pamje vrapuese, një manifestim i tillë mund të çojë në një vonesë në zhvillimin fizik;
 • Përkeqësimi i flokëve dhe thonjve. Ndodh për shkak të mungesës afatgjatë të lëndëve ushqyese dhe vitaminave të shkaktuara nga një shkelje e përthithjes së ushqimit të tretur në zorrë.
 • Çrregullim i gjumit. Patologjia mund të bëjë që fëmija të zgjohet më shpesh gjatë natës, të qajë, të rrotullohet dhe të flasë në ëndërr.
 • Nervozizmi. Intoksikimi i sistemit nervor dhe shëndeti i dobët mund të ndikojnë në gjendjen emocionale të fëmijës, të shkaktojnë rritje të eksitueshmërisë, kapriçiozitetit, lotit, etj.
 • Dëshira për të gërvishtur vazhdimisht anusin. Fëmijët nuk kontrollojnë manifestimet e jashtme, kështu që kjo simptomë shpesh ndihmon për të kuptuar shkakun e sëmundjeve dhe ndryshimeve fizike.
Ekzaminimi i një fëmije me infeksion të dyshuar me krimba

Disa prindër priren t'u japin fëmijëve të tyre ilaçe antiparazitare me spektër të gjerë për parandalim, por ekspertët nuk e rekomandojnë këtë, pasi shumica e këtyre barnave janë mjaft të vështira për t'u toleruar. Është më mirë të kuptojmë fillimisht nëse fëmija është i infektuar dhe çfarë lloj trajtimi ka nevojë, pasi terapia e llojeve të ndryshme të krimbave është dukshëm e ndryshme dhe nuk është gjithmonë efektive për helminthët e grupeve të tjera.