Helminthiaza

shkaqet dhe mënyrat e infektimit me parazitë

Helminthiases janë një grup i sëmundjeve parazitare që përparojnë si rezultat i depërtimit të llojeve të ndryshme të krimbave parazitarë në trup. Këto sëmundje nuk janë të kufizuara për sa i përket gjinisë dhe moshës. Vlen të përmendet se helminthiaza diagnostikohet më shpesh tek fëmijët. Kjo për faktin se fëmijët janë më pak higjienikë, hanë ushqime të palara dhe shpesh luajnë në ajër të pastër (gropë rëre, kopsht, etj. ).

Helminthët janë një grup përfaqësuesish të krimbave të ulëta që janë në gjendje të depërtojnë në trupin e njeriut dhe të zhvillohen lirshëm në të, duke provokuar kështu përparimin e sëmundjeve parazitare. Të gjithë përfaqësuesit e këtij grupi mund të ndahen me kusht në 3 grupe:

 • krimbat e rrumbullakët;
 • kasetë
 • ;
 • lajthitje.

Në varësi të mënyrës së transmetimit, të gjitha helminthiazat njerëzore ndahen në:

 • biohelminthiaza.Në këtë rast, paraziti bartet nga kafshët;
 • ngjitës.Infeksioni ndodh nga një person i sëmurë;
 • gjeohelminthiaza.Ky lloj helminthiaza transmetohet përmes tokës. Kjo për faktin se një pjesë e caktuar e ciklit jetësor të parazitëve ndodh pikërisht në tokë.

Format larvore dhe në zhvillim të parazitëve janë më të rrezikshmet për trupin e njeriut, pasi ato mund të lëvizin lirshëm nëpër trup, të infektojnë organet vitale. Të rriturit nuk mund të lëvizin kaq lirshëm dhe për këtë arsye kanë një pozicion më të qëndrueshëm.

Shumica e llojeve të helminteve "preferojnë" të parazitojnë në traktin gastrointestinal. Vlen të përmendet se specie të ndryshme lokalizohen në pjesë të ndryshme të traktit digjestiv: krimbat e kunjave - në pjesën e poshtme të zorrës së hollë, krimbat e rrumbullakët - në pjesën e sipërme të saj, etj. Gjithashtu, bazuar në vendndodhjen, helmintet ndahen në ind dhe luminal.

Duhet theksuar se parazitët mund të infektojnë jo vetëm traktin tretës, por edhe mushkëritë, kanalet biliare dhe vetë fshikëzën e tëmthit. Gjatë jetës së tyre, ata lëshojnë substanca të ndryshme toksike që helmojnë trupin e njeriut. Shtë e rëndësishme, nëse dyshoni për praninë e parazitëve në trup, menjëherë konsultohuni me një mjek dhe filloni të trajtoni sëmundjen në mënyrë që të shmangni zhvillimin e komplikimeve të rrezikshme.

Shenjat

cikli jetësor i parazitëve njerëzorë

Shenjat karakteristike të helminthiazit shfaqen para së gjithash nga gjaku periferik. Nëse kryeni një analizë klinike, mund të gjeni një rritje të konsiderueshme të numrit të eozinofileve (veçanërisht në fazën akute të sëmundjes). Duhet të theksohet se eozinofilia shpesh kombinohet me leukocitozë të rëndë.

Shenjat e tjera të helminteve përfshijnë:

 • kruarje në anus;
 • jashtëqitja e paqëndrueshme është e mundur - alternimi i kapsllëkut dhe diarresë;
 • dhëmbët që bluajnë në gjumë;
 • sëmundje në mëngjes. Më shpesh ndodh tek një person gjatë larjes së dhëmbëve;
 • humbje peshe ndërsa dieta nuk ka ndryshuar;
 • hipertermia, shoqëruar me dhimbje të kyçeve dhe muskujve;
 • duke u ulur në mëngjes;
 • një person është vazhdimisht i uritur;
 • shfaqja e elementeve të një skuqjeje në lëkurë (ndonjëherë në qepallat);
 • Lëkura në gishta mund të hiqet.

Simptomat

Klinika e helminthiasis është e ndarë në faza akute dhe kronike. Simptomat e para të helminthiasis shfaqen një muaj pas depërtimit të parazitëve në trup. Fillon faza akute e procesit patologjik. Një person përjeton simptomat e mëposhtme:

 • diarre;
 • hipertermia;
 • rrugët e sipërme të frymëmarrjes bëhen të përflakur;
 • elementët e skuqjes shfaqen në lëkurë;
 • konjuktiviti;
 • fytyra fryhet. Kjo simptomë është veçanërisht e theksuar tek fëmijët;
 • fëmijët e vegjël ndonjëherë kanë bajamet dhe limfadenit.

Procesi patologjik mund të jetë i ndërlikuar:

 • hepatiti;
 • bronkospazma;
 • shfaqja e infiltrateve në mushkëri;
 • pneumoni;
 • meningoencefaliti;
 • miokarditi.

Simptomat e mësipërme nuk shfaqen të gjitha në të njëjtën kohë me ndonjë lloj të veçantë të helminthiasis. Zakonisht në klinikën e sëmundjes, dominojnë vetëm dy ose tre simptoma. Një pamje e tillë klinike në një pacient vërehet për 7 ditë, pas së cilës sëmundja bëhet kronike. Shenjat e patologjisë ndryshojnë në varësi të llojit të patogjenit që paraziton në trupin e njeriut:

 • ekinokokoza. Reagimi alergjik del në pah. Simptomat e alergjisë janë në kulmin e tyre. Në situatat më të rënda klinike, edhe shoku anafilaktik mund të zhvillohet;
 • filariaza dhe fortiloidoza. Skuqja në lëkurë përkeqësohet dhe fytyra është e fryrë.

Shfaqja e helminthiasis gjithashtu varet kryesisht nga vendndodhja e parazitëve. Shumica e specieve parazitojnë në traktin gastrointestinal, gjë që çon në dispepsi, humbje peshe, të përziera, të vjella dhe sindromë dehjeje.

Ekspertët i referohen helminthiazës më të rëndë:

 • ekinokokoza;
 • paragonimiaza;
 • cistikerkoza.

Helmintiazat e treguara prekin pothuajse të gjitha organet dhe sistemet vitale, prandaj, edhe me trajtim në kohë, prognoza shpesh është e pafavorshme.

Diagnostifikimi

Për shkak të faktit se ekziston një numër mjaft i madh i helminthiases, diagnostifikimi përfshin shumë metoda kërkimore. Më informueset dhe të përdorurat shpesh janë sa vijon:

 • analiza e jashtëqitjes. Në të, mjekët kanë mundësinë të zbulojnë vezët e helminthit, si dhe mbeturinat e ushqimit të patretur, gjë që tregon një përçarje në funksionimin e traktit gastrointestinal;
 • gjaku në mikrofilaria;
 • për të zbuluar krimbat e rrumbullakët dhe krimbat e krimbave në trupin e njeriut, të drejtohet në ekzaminimin makroskopik;
 • ekzaminimi mikroskopik;
 • hulumtimi i tëmthit;
 • koproovoskopi. Diagnostikimi i helminthiasis duke përdorur këtë metodë ju lejon të përcaktoni intensitetin e pushtimit helminthic;
 • ekzaminimi i përmbajtjes së duodenumit;
 • nëse mjekët dyshojnë se një person po përparon në trhinozë, përshkruhet biopsia e indit muskulor;
 • ultrazërit
 • ;
 • rreze x;
 • fibrogastroduodenoskopi;
 • testi i gjakut për praninë e antitrupave specifikë ndaj disa helminthiases.

Trajtimi

Qëllimi kryesor i trajtimit të sëmundjes është dëbimi i parazitëve nga trupi i pacientit, si dhe rivendosja e funksionimit normal të traktit gastrointestinal. Plani i trajtimit përshkruhet vetëm nga një specialist i kualifikuar pas një diagnoze të plotë, vlerësimit të rezultateve të testit. Trajtimi mund të kryhet si në një ambient spitalor ashtu edhe në shtëpi.

Baza e trajtimit të helminthiasis është përdorimi i barnave specifike anthelmintic.

Ato duhet të merren vetëm siç përshkruhet nga mjeku mjek dhe në dozën që ai përshkruan. Në fazën akute të sëmundjes, mjafton një dozë e vetme e ilaçit për të hequr qafe helminthët. Por më shpesh trajtimi kryhet sipas një skeme të caktuar.

Gjatë trajtimit, është e rëndësishme t'i përmbaheni këtyre parimeve:

 • respektimi i rreptë i rregullave të higjienës personale;
 • terapi diete;
 • të gjitha produktet e konsumuara duhet të përpunohen;
 • në vendin ku po trajtohet pacienti, është e nevojshme të dezinfektohet rregullisht.

Trajtimi i helminthiazës tek fëmijët kryhet vetëm në kushte stacionare, në mënyrë që mjeku të monitorojë vazhdimisht gjendjen e pacientit dhe, nëse është e nevojshme, të rregullojë terapinë. Vlen të përmendet se sëmundja tek fëmijët është më e rëndë, kështu që kursi i trajtimit mund të jetë i gjatë.

Parandalimi

Parandalimi i helminthiazës tek fëmijët dhe të rriturit duhet të kryhet gjatë gjithë jetës. Meqenëse helminthët jetojnë në tokë, dhe gjithashtu mund të transmetohen nga kontakti, ju duhet të vëzhgoni higjienën sa më shumë që të jetë e mundur - lani duart, përdorni sende të higjienës personale, etj. Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme të përpunoni plotësisht frutat dhe perimet para se të hani.

Për qëllime profilaktike, është e rëndësishme të identifikohen në kohë personat e infektuar me helminte. Për këtë qëllim, rregullisht kryhen sondazhe të kategorive të caktuara të të rriturve (veçanërisht punëtorët në sektorin e ushqimit, sektorin mjekësor, etj. ).