Çfarë analize gjaku duhet të merret për praninë e parazitëve në trup

Mjekët rekomandojnë rregullisht të bëni një test gjaku për parazitët, sepse edhe me respektimin e rregullave higjienike, nuk është gjithmonë e mundur të mbroheni nga infeksioni me ta. Për qëllime parandaluese, kjo procedurë duhet të bëhet si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit. Helminths mund të jetë në trupin e njeriut për më shumë se një duzinë vjet pa treguar ndonjë simptomë. Për të zbuluar praninë e parazitëve, është e nevojshme të kryhet një diagnozë.

Rrugët e infektimit

Krimbat mund të hyjnë në trup në disa mënyra. Mjekët identifikojnë katër rrugë kryesore:

 • përmes tokës, dhe pastaj uji (helminthët hyjnë në tokë së bashku me feces);
 • nga personi në person me kontakt;
 • përmes mishit ose peshkut të gjallë, të gatuar dobët;
 • me anë të insekteve.

Përjashtohet riprodhimi i krimbave në trupin e njeriut. Secili lloj i helminthit ka një jetëgjatësi të caktuar.

Një rritje e krimbave në trup ndodh vetëm kur ata janë të infektuar përsëri. Për të zvogëluar rrezikun e infektimit, njerëzit duhet të praktikojnë higjienë të mirë.

Simptomat e infektimit të krimbave

Shenjat e përgjithshme të pranisë së krimbave në trupin e njeriut shprehen në një humbje të mprehtë të peshës, lëkurë të zbehtë, një person shqetësohet për kruajtje në anus. Por ka manifestime të tjera që maskohen si sëmundje të tjera.

 1. Çrregullimet e traktit tretës. Personi shqetësohet për dhimbje stomaku, të përziera, të vjella. Në procesin e aktivitetit jetësor, disa krimba sekretojnë substanca specifike që shkaktojnë diarre.
 2. Prishja e funksionimit normal të sistemit nervor. Helminthët lëshojnë toksina, të cilat mund të shkaktojnë dehje të trupit. Nga ana tjetër, kjo ndikon negativisht në gjendjen e sistemit nervor.
 3. Reagimi alergjik. Një person i infektuar me krimba mund të ketë skuqje të trupit.
 4. Ulja e imunitetit. Si rezultat i mbrojtjes së dobët të trupit, sëmundjet shoqëruese mund të zhvillohen tek njerëzit.

Ekziston një mendim që nëse një person bluan dhëmbët ose gërhij gjatë natës, trupi i tij preket nga helminths, por këto të dhëna nuk janë konfirmuar shkencërisht.

Në prani të një ose më shumë simptomave të renditura, është e nevojshme të diagnostikoni trupin për praninë e krimbave. Do t'ju duhet të bëni një test gjaku për parazitët.

Metodat themelore diagnostike

Ekzistojnë disa mënyra kryesore për të diagnostikuar helminthët në trupin e njeriut.

Analiza e jashtëqitjes

Analiza e jashtëqitjes është metoda tradicionale për zbulimin e krimbave. Gjatë studimit, mjekët gjejnë vezët e krimbave. Për të konfirmuar diagnozën, do të duhet të dhuroni feces përsëri. Sidoqoftë, analiza e treguar nuk është një metodë e besueshme diagnostike, pasi krimbat mund të mos lëshojnë vezë për një kohë të gjatë.

Testi i gjakut

Një test gjaku për praninë e parazitëve është një metodë më e besueshme dhe ju lejon të zbuloni krimbat në një fazë të hershme. Të gjitha proceset që ndodhin në trupin e njeriut reflektohen në gjak. Ky lloj diagnostikimi bën të mundur jo vetëm identifikimin e krimbave, por edhe përcaktimin e llojit të tij. Në prani të krimbave në gjak, ju mund të gjeni produktet e tyre të mbeturinave.

marrja e gjakut për analiza për parazitët

Kur parazitët janë të pranishëm në trup, një numër i madh eozinofilesh do të gjenden në gjak. Diagnoza do të duhet të konfirmohet nga metoda shtesë të hulumtimit. Ekzistojnë shumë lloje të testeve të gjakut, dhe ato mund të quhen ndryshe.

Skrapimi për enterobiaza

Për të zbuluar krimbat e kunjve në trup, mjeku përshkruan një kruarje për pacientin për enterobiazë. Gjatë procedurës, mjeku drejton një shtupë pambuku mbi palosjet e lëkurës afër anusit. Mostra që rezulton dërgohet në laborator për kërkime të mëtejshme. E njëjta procedurë bëhet me shirit ngjitës që aplikohet në palosjet. Pastaj shiriti vendoset në gotë, ngjitet dhe hiqet, dhe vetë gota dërgohet në laborator.

Testi i gjakut për imunizim

Një analizë imunosorbuese e lidhur me enzimat është një studim specifik që ju lejon të diagnostikoni me saktësi praninë e helminteve tek fëmijët dhe të rriturit. Duke përdorur këtë metodë, është e mundur të zbulohen si parazitët mikroskopikë, ashtu edhe ata të mëdhenjtë. Kjo analizë për parazitët bazohet në kërkimin e antitrupave.

Gjaku për imunizimin e enzimës merret nga vena. Pastaj centrifugohet dhe ekzaminohet serumi i gjakut.

Rezultatet e ELISA-s japin informacion të plotë në lidhje me praninë e helminteve në trup dhe llojin e tyre.

Imunoasimi i enzimës përbëhet nga dy përbërës kryesorë:

 • përgjigja imune;
 • reaksion enzimatik.

Falë përgjigjes imune, është e mundur të zbulohet prania e parazitëve dhe të zbulohet se cili lloj i krimbave është vendosur në trup. Reaksioni enzimatik do të lejojë një studim më të hollësishëm të llojit të identifikuar të helminteve, dhe mat vizualisht të dhënat e marra.

Në përgjigje të pushtimit të një trupi të huaj, trupi përgjigjet duke prodhuar antitrupa ndaj tij.dhimbja e barkut mund të jetë shkaku i pranisë së parazitëve në trupNë rast të dëmtimit të trupit nga krimbat në gjak, antitrupat prodhohen ndaj toksinave dhe produkteve të mbeturinave të krimbave. Kjo teknikë bazohet në studimin e këtyre antitrupave.

Testi i gjakut do të zgjasë 2-4 ditë. Mund të bëhet në çdo klinikë shtetërore. Alsoshtë gjithashtu e mundur që t'i nënshtroheni një studimi të ngjashëm në klinikat private.

Çfarë analize të tjera ekzistojnë?

Përveç analizës imunosorbuese të lidhur me enzimat, parazitët mund të përcaktohen në mënyra të tjera.

Për studimin përdoren testet e mëposhtme të gjakut:

 • reaksion indirekt i hemaglutinimit;
 • reaksioni imunofluoreshencë
 • .

Të dyja metodat përdoren gjithashtu për të përcaktuar antitrupat në serumin e gjakut.

Për të bërë një diagnozë, duhet të dhuroni gjak nga një venë. Pas kësaj, ajo transportohet menjëherë në laborator. Këto metoda informuese mund të tregojnë shkallën e infektimit të krimbave.

Si të përgatitemi për provën

Gjaku për parazitët duhet të dhurohet në mëngjes. Këshillohet që të mos hani asgjë para procedurës - megjithëse marrja e ushqimit është e parëndësishme, ajo prapë mund të ndikojë në rezultatin përfundimtar të studimit.

Në ditën e testit të parazitit, lejohet vetëm marrja e ujit.

Për të marrë rezultate më të besueshme, përveç këtyre rregullave themelore, para se të kaloni analizën për ELISA, duhet t'i kushtoni vëmendje rekomandimeve të mëposhtme.

 1. Tre ditë para analizës, duhet të ndërprisni marrjen e ilaçeve. Le të marrim vetëm ato ilaçe që janë jetike për trupin.
 2. Para procedurës, nuk duhet të sforcoheni fizikisht ose emocionalisht.
 3. Nuk rekomandohet të konsumoni pije alkoolike dhe kafe të fortë një ditë para procedurës.
 4. Nëse terapia antiparazitare është kryer në prag të testit, është më mirë të shtyni përkohësisht procedurën.
 5. Procedurat fizioterapeutike mund të ndikojnë në rezultatin e testit, prandaj dy procedura duhet të anashkalohen para kohës së testit të gjakut ELISA.

Analiza e kryer në mënyrë korrekte tregon absolutisht të gjithë parazitët që janë të pranishëm në trupin e njeriut.

Si të mbroheni nga krimbat

Krimbat në shumicën e rasteve hyjnë në trup përmes duarve të pista, prandaj është e nevojshme të vëzhgoni higjienën e tyre.

Perimet dhe frutat e blera nga tregjet duhet të lahen mirë. Sipas studimeve të kryera, vezët e krimbave shpesh grumbullohen në perime dhe fruta.

Duhet patur kujdes gjatë blerjes së mishit dhe peshkut. Shtë e rëndësishme të blini vetëm mish që ka kaluar kontrollin veterinar. Mishi dhe peshku duhet të zihen plotësisht.

Nëse ka kafshë në shtëpi, gjithmonë duhet të lani duart pas tyre. Kafshët shtëpiake duhet të kryejnë rregullisht profilaksi kundër krimbave.